zus - wspołpracująca osoba czy pracownik

• Autor wątku Autor wątku chicago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chicago

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Moj ojciec prowadzi dzialalnosc i zatrudnil mnie - jestem jego synem na stanowisku
Zameldowany w dowodzie osobistym jestem pod tym samym adresem co ojciec , umowa o prace tez byla z tego samego adresu lecz mieszkamy z osobna w innym miejscu wiec prowadzimy osobne gospodarstwo
czy teraz powinienem byc zatrudniony jako współpracujący czy moge byc jako zwykly pracownik ?

dokumenty swiadcza raczej ze powinienem byc jako osoba wspolpracująca co za tym idzie placic wieksze zusy ale w praktyce mieszkamy osobno, jak to widzi Zus , macie jakies doswiadczenia ??

wszystko jasne ale ja de facto mieszkam pod innym adresem ale w dowodzie mam adres ojca i firmy
czy same słowa wystarczą ze mieszkam pod innym adresem czy musze udowadniąc w jakis specjalny sposob ?

Zameldowanie nie jest tożsame z zamieszkaniem.

chodzi mi o zapytanie jesli ktos z forum mial taką batalie z Zusem , bo wygląda na to ze chca sie wlasnie przyczepic do tego i jak to wygląda z autopsjii z tym urzedem jesli chodzi o taką historie

czy uwierzą na słowo jak ich poinformujemy ze adresy są te same ale mieszkamy osobno , czy tez bede musial im jakoś inaczej udowodnic ze tak to mialo miejsce ?

chicago napisał:
czy uwierzą na słowo jak ich poinformujemy ze adresy są te same ale mieszkamy osobno , czy tez bede musial im jakoś inaczej udowodnic ze tak to mialo miejsce ?

szybciej uwierzą jak przedstawisz inne dowody zamieszkiwania w innym miejscu - jest z tym jakiś problem?

oczywiscie ze nie ma problemu , zero sciemy
tu chodzi o lata 2008-2011 , wprowadziłem się do dziewczyny i na ina były wszelakie rachunki ( bo ona tam juz wczesniej mieszkala kilka lat ) .Są sądziedzi, pani spzredawczyni w sklepie, listonosz , podaj prosze jakies pomysl inny by udowodnic ze tam fizycznie mieszkałem
od 2011 roku mieskzmamy jeszcze w innym miejscu .

żadna korespondencja nie przyszła do Ciebie na tamten adres (niekoniecznie rachunek) ?
zeznania świadków (sąsiadki) też mogą być

przychodzila korenspodencja ale nic konkretnego bo nic nie mialem na siebie, a jak juz cos wpadlo to juz zostało wyrzucone bo jak wspominam od maja 2011 ro mieszkamy w jeszcze innym miejscu
co do sasiadow to nie bedzie problemu tylko pyt czy pani z Zusu bedzie chciala wezwac kogos i czy to bedzie uwarzała za dowod zeznanie swiadkow w tym wypadku sasiadow

napisz pismo, Ty jako masz prawo ale i obowiązek przedstawiania dowodów

znalazłem 3 faktury z maila jak kupowałem na sklepach internetowych z w/w lat wiec to moge im pokazać , czy to bedzie uznawane jako dowód wystarczający ?

Powrót