ZUS wstrzymał świadczenie pomocy

• Autor wątku Autor wątku anna00999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kobieta nie ma prawa mieć dziecka i chcieć je wyżywić a nie daj bóg gdyby jeszcze zaszła w ciążę przy tym.

natalia11091 napisał:
W takim przypadku Sąd nie powinien mieć wątpliwości.
to nie jest takie oczywiste, raczej kobieta stara się utrzymac pozory i przepracować miesiąc. Tutaj to zwolnienie raczej jest niezależne od Anny

anna00999 napisał:
Kobieta nie ma prawa mieć dziecka i chcieć je wyżywić a nie daj bóg gdyby jeszcze zaszła w ciążę przy tym.

ja jestem starej daty i uważam, że to rodzice powinny chciec mieć dziecko i je wyżywić.

anna00999 napisał:
acet jak się zatrudni i wpadnie pod samochód po jednym dniu pracy to jakoś nikt mu zasiłku nie zabiera
no patrz a tutaj masz rodzynka, któremu zabrał :) http://forumprawne.org/prawo-pracy/476433-zus-podwazyl-moje-zatrudnienie.html

Nie podważam zasadności zwolnienia tylko jak ktoś decyduje się na dxiecko to wcześniej powinien pomyśleć o tym za co utrzyma dziecko, a nie że jak już jest w ciąży to szybko szuka zatrudnienia aby dostac zasiłek.

Tylko że po przeczytaniu tego forum muszę zauważyć parę faktów. U tego Pana umowa była podejrzana, bo wyglądała tak, jakby próbował wyłudzić duże pieniądze. Po pierwsze jest nierealnym uzyskać pierwszą umowę w zakładzie na czas nieokreślony, co od razu zusowi było podejrzane. Po drugie stawka 15 000 zł jest rzadko spotykana. To też dla zusu było podejrzane. A ja ani nie mam umowy na czas nieokreślony ani zarobku wielkiego.

Może i tak ale zatrudniłaś się i zaraz na następny dzień zwolnienie, to jest podejrzane.

akurat ten Pan złamał nogę - o ile w ciążę można zaplanować to złamania nogi raczej nie. No i Pan twierdził, że jest specjalistą wysokiej klasy, który zarabia kilkaset tysięcy.
Toż to dyskryminacja przez ZUS dobrze zarabiających :)

anna00999 napisał:
Kobieta nie ma prawa mieć dziecka i chcieć je wyżywić

Skoro Ciebie stać miej sobie nawet dziesięcioro, a skoro nie masz za co je wyżywić, to zachowaj wstrzemięźliwość, albo zainwestuj w antykoncepcję. Co robiłaś na lekcji biologii lub przygotowania do życia w rodzinie??? Dzieci nie biorą się koleżanko z powietrza i bocian też ich nie przynosi.
I jeszcze jaka zbulwersowana czepia się faceta ze złamaną nogą. :) Mogłaś też złamać nogę ;)

Ostatnia edycja:
A jeszcze jedno.
Podpisałaś umowę będąc w 3 miesiącu ciąży. Jaki lekarz dał Ci zgodę na pracę? Czy mamy się domyślać, że sprytnie pominęłaś ten fakt w trakcie badań wstępnych? Nie powiadomiłaś też o ciąży pracodawcy, bo gdyby wiedział zapewne z umowy byłyby nici.
Ktoś tu poświadczył nieprawdę .... a to już podpada pod przysłowiowy paragraf.

poza tym nie zakładam postu poto żeby się z kimś dogadywać te forum nie do tego służy!

Paragraf 272 kodeksu karnego :) Lekarz przecież podpisał zdolność do podjęcia pracy ... ależ się pomylił. Czy ciężarna kandydatka na pracownika z premedytacją zawarła umowę o pracę tylko po to by zaraz iść na zwolnienie lekarskie wiedząc, że zależy jej tylko na świadczeniach, bo przecież nie na pracy ? :)

Ostatnia edycja:
Powrót