D
diabelNysa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, proszę o poradę. Czy ZUS miał prawo wysłać mi po 10 latach 159 powiadomień (każdy po 8.80zł) o naliczanych odsetkach? Wszystko przyszło na raz w jednej kopercie, odsetki są w dalszym ciągu naliczane. Zalegałem z płatnościami miesiąc, czasem trzy ale wszystko wpływało na ich konto. Żadnego powiadomienia o karze nie dostałem. Teraz po 10 latach (pierwsze powiadomienia dot. 2001 roku) mam tydzień na spłatę tych odsetek. Czy w ustawie bądź w regulaminie jest zapisane prawo, że płatnik ma sam sobie te odsetki pilnować czy jest to obowiązek ZUS?
Drugi problem. Razem z powiadomieniami przyszedł nakaz zapłaty składki ZUS na miesiąc w 2001 roku. Płatność była wykonywana na poczcie. Oczywiście mam dowód wpłaty. Czyj to jest problem? między mną a ZUSem, czy między ZUSem na pocztą? Poczty usuwają informacje po 5 latach. Wysłałem pismo do głównego urzędu pocztowego aby to wyjaśnić, czekam na odpowiedź (a odsetki w górę oczywiście)
dziękuję i pozdrawiam
Drugi problem. Razem z powiadomieniami przyszedł nakaz zapłaty składki ZUS na miesiąc w 2001 roku. Płatność była wykonywana na poczcie. Oczywiście mam dowód wpłaty. Czyj to jest problem? między mną a ZUSem, czy między ZUSem na pocztą? Poczty usuwają informacje po 5 latach. Wysłałem pismo do głównego urzędu pocztowego aby to wyjaśnić, czekam na odpowiedź (a odsetki w górę oczywiście)
dziękuję i pozdrawiam