ZUS, wysłanie powiadomień po 10 latach

• Autor wątku Autor wątku diabelNysa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diabelNysa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, proszę o poradę. Czy ZUS miał prawo wysłać mi po 10 latach 159 powiadomień (każdy po 8.80zł) o naliczanych odsetkach? Wszystko przyszło na raz w jednej kopercie, odsetki są w dalszym ciągu naliczane. Zalegałem z płatnościami miesiąc, czasem trzy ale wszystko wpływało na ich konto. Żadnego powiadomienia o karze nie dostałem. Teraz po 10 latach (pierwsze powiadomienia dot. 2001 roku) mam tydzień na spłatę tych odsetek. Czy w ustawie bądź w regulaminie jest zapisane prawo, że płatnik ma sam sobie te odsetki pilnować czy jest to obowiązek ZUS?

Drugi problem. Razem z powiadomieniami przyszedł nakaz zapłaty składki ZUS na miesiąc w 2001 roku. Płatność była wykonywana na poczcie. Oczywiście mam dowód wpłaty. Czyj to jest problem? między mną a ZUSem, czy między ZUSem na pocztą? Poczty usuwają informacje po 5 latach. Wysłałem pismo do głównego urzędu pocztowego aby to wyjaśnić, czekam na odpowiedź (a odsetki w górę oczywiście)

dziękuję i pozdrawiam

Po pierwsze art. 47. ustawy o sus:
1. Płatnik składek przesyła w tym samym terminie deklarację rozliczeniową, imienne raporty miesięczne oraz opłaca składki za dany miesiąc, z zastrzeżeniem ust. 1a, 2a i 2b, nie później niż:
1) do 10 dnia następnego miesiąca – dla osób fizycznych opłacających składkę wyłącznie za siebie;
2) do 5 dnia następnego miesiąca – dla jednostek budżetowych, zakładów budżetowych i gospodarstw pomocniczych w rozumieniu art. 20 ust. 1, art. 24
ust. 1 i art. 26 ust. 1 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 249, poz. 2104, z późn. zm.9)9) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 169, poz. 1420 oraz z 2006 r. Nr 45, poz. 319, Nr 104, poz. 708, Nr 170, poz. 1217 i 1218, Nr 187, poz. 1381 i Nr 249, poz. 1832.
3) do 15 dnia następnego miesiąca – dla pozostałych płatników.
Wpłat dokonuje się terminowo, we właściwych wysokościach i bez wezwania.

Po drugie - to co dostałeś to nie odsetki do zapłacenia, tylko różnice składek w związku z nieterminowymi płatnościami. Te kwoty nadal odsetkują, a więc do zapłacenia masz sporo więcej niż to co wynika z upomnień.

Po trzecie pocztowy dowód wpłaty to dowód na to,że poczta pieniądze przyjęła, a nie że przekazała je do Zusu.

Witam
Mój teść ur. 1943 r pracował od 16 roku życia w gospodarstwie rolnym jednocześnie opłacając składki do KRUS-u przez 35 lat. W czasie gdy pracował na roli, również prowadził działalność gospodarczą przez co uiszczał składki do ZUS-u przez 25 lat. W chwili obecnej teść ma 67 lat i dostaje tylko jedną emeryturę z ZUS. Chciałabym się dowiedzieć co z pieniędzmi z KRUS-u. W komunikatorze KRUS jest podane,iż
" Zmiany w ubezpieczeniu społecznym rolników wprowadzone Ustawą o emeryturach kapitałowych
Z dniem 8 stycznia 2009 r. weszła w życie ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o emeryturach kapitałowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 228, poz. 1507), która poprzez art. 33 wprowadziła zmiany do ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2008 r. Nr 50, poz. 291 z późn. zm.).

Zmiany te polegają m.in. na tym, że w przypadku osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r. nie mają zastosowania przepisy, które pozwalają na uwzględnienie przy ustalaniu prawa i wysokości emerytury rolniczej okresów ubezpieczenia innego niż rolnicze. Okresy te będą mogły być nadal przyjmowane do ustalenia prawa i wysokości renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy.

Prawo do emerytury rolniczej uzyska zatem osoba podlegająca ubezpieczeniu społecznemu rolników, która poza wiekiem emerytalnym (60 lat w przypadku kobiety, 65 lat w przypadku mężczyzny), będzie legitymować się co najmniej 25-letnim okresem podlegania wyłącznie rolniczemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu.

Jeżeli taka osoba posiada łączone okresy ubezpieczenia (w KRUS i w ZUS) i nabędzie prawo zarówno do emerytury rolniczej, jak i do emerytury z ZUS, oraz ewentualnie do emerytury kapitałowej, wówczas będzie możliwa wypłata wszystkich przyznanych świadczeń emerytalnych. W takim przypadku KRUS przyzna i podejmie wypłatę emerytury rolniczej, a ZUS przyzna i podejmie wypłatę emerytury pracowniczej wraz z emeryturą kapitałową.
Tak więc czy teść ma prawo do emerytury z ZUS i KRUs

megane czyli to co zrobił ZUS jest prawnie dozwolone? Napisałeś/napisałaś mi ustawę którą znam, lecz być może błędnie ją interpretuję dlatego tutaj jestem. Wiem, że należy płacić terminowo, lecz niekiedy sytuacja zmuszała do innej sytuacji...

Nie wiem czy mam pisać podanie o rozłożenie tej sumy na raty, czy od razu iść do prawnika. Nie wiem też czy jest to sprawa trudna czy bez problemu można stwierdzić błąd, lub niedopatrzenie ze strony ZUS.

Jak masz za dużo kasy to możesz iść do prawnika.

Krucho z pieniążkami. megane dzięki za pomoc, ignoruj temat jeżeli Ci nie odpowiada

Powrót