zus z przerwami

• Autor wątku Autor wątku maxiu27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxiu27

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Obecnie jestem 3 miechy na zwolnieniu załóżmy, że idę teraz do pracy od kwietnia i po tych 3 miesiącach znowu idę na chorobowe po operacji, ale mam tylko 3 miesiące tak? Bo wcześniej 3 wykorzystałem? Czy zasiłek liczy mi się od nowa pół roku?

Przy tej samej jednostce chorobowej, nowy okres zasiłkowy 182 dni liczy się po przepracowaniu 60 dni.

Ostatnia edycja:
ok po 6 miesiącach jak się pracodawca zgodzi zus będzie płacił jeszcze 3 miesiącei ten zasiłek rehabilitacyjny ale czy wynosi on tyle samo co poprzednie 6miesięcy czy mniej???

To zależy, czy podstawa wymiaru świadczenia rehabilitacyjnego zostanie zwaloryzowana, wówczas świadczenie rehabilitacyjne wynosi:
- 90% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego - za okres pierwszych trzech miesięcy (90 dni),
- 75% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego - za pozostały okres.

czyli pierwsze 3miesiące 90% z tego co dostawałem przez te 6miesięcy??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak, pod warunkiem, że nie będzie zwaloryzowana podstawa wymiaru świadczenia rehabilitacyjnego.

zwaloryzowana czyli co to znaczy??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie powielaj całego cytatu z postu powyżej.

Podstawa wymiaru zostanie taka sama lub podwyższona o wskaźnik waloryzacji określony w komunikacie Prezesa ZUS.

a jak to jest z tym chorobowy przez te 6miesięcy bo już od 3miesięcy dostaje jakoś 1800zł miej więcj tyle zarabiam w tych miesiącach ale teraz latem miałbym około2.5do3k to powinienem dostać więcej niż te 1800zł czy następne 3miechy też będę miał tylko 1800??

maxiu27 napisał:
teraz latem miałbym około2.5do3k to powinienem dostać więcej
Nie liczy się to co miałbyś, lecz jakie wynagrodzenie otrzymałeś przed chorobowym.

czyli średnia ostatnich 12miesięcy?? więc będę dostawał zapewne 1800 do końca??

Powrót