ZUS - zaświadczenie o nauce

• Autor wątku Autor wątku kosin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, od 2 lat mieszkam w Poznaniu.
Jestem zameldowany w Koszalinie.
Co pół roku dostarczam zaświadczenie do ZUSu o tym że się ucze (liceum).
Na drugą połowę tego roku również dostarczyłem zaświadczenie.
Otrzymuje rente rodzinną.
Parę dni temu przyszło do mnie pismo abym dostarczył ponownie zaświadczenia o nauce z tamtego roku oraz z tego. Przebywam tymczasowo za granicą i nie mam takiej możliwości. Moje pytanie, dlaczego ZUS chce ode mnie te pisma ponownie? Zostały one przecież dostarczone. Czy mogę sie do tego jakoś odwołać, czy coś? Po prostu nie mam jak dostarczyć takiego zaświadczenia do ZUSu w Koszalinie. Pozdrawiam i czekam na rady.

Jak wynika z postu nauka została przerwana (pobyt za granicą).

Nauka nie została przerwana. Wyjechałem na pare miesięcy za granice po konsultacji ze szkołą.
Chodzi mi o to, czy jest to normalne, że jeśli dostarczyłem zaświadczenia rok temu na następny rok, oraz w tym semestrze na następny rok nauki, to ZUS sobie nagle zażycza tego samego jeszcze raz?
Pozdrawiam.

ZUS zawsze ma prawo skontrolować, czy świadczenia są wypłacane zgodnie z prawem.
Dotyczy to też weryfikacji zaświadczeń.

Czyli może zażądać ich nawet kiedy zostały już dostarczone?
Pozdrawiam.

Może, może również sam sprawdzić w szkole, jeśli podejrzewa, że dokument jest nieprawdziwy. ZUS ma nawet specjalną komórkę kontrolną.

Szkoda, że nie kontroluje "lewych" rencistów...

ja miałem podobną sytułacje od lutego tamtego roku dostałem rente i po miesiącu napisali mi że nie dałem zaświadczenie że zabierają mi rente mój błąd nie wziołem potwierdzenia ! przyniosiłem 3 razy co miesiąc dopiero jak w szkole zalatwiłem papier że w tych a w tych dniach brałem zaświadczenie z szkoły do zusu to się wystraszyli i gdy dałem pisemko przy okienku w zusie do sądu to wycofali to i renta normalnie przychodzi , nie słuchać to co mówią w okienkach w zusie ! Niekiedy takie farmazony gadają na nie korzyść obywatela.

Danielo88 napisał:
ja miałem podobną sytułacje .....
Zupełnie inna sytuacja. Tam została nauka przerwana i ZUS nie został o tym powiadomiony. Świadczenie było nienależne.

Janusz M. napisał:
Owszem, ich także kontroluje, świadczy o tym ilość cofniętych rent.
To bardzo się cieszę, że coś się zmienia w tym skostniałym urzędzie :)

Powrót