zus

• Autor wątku Autor wątku kamzo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamzo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam nie wiem czy dobrze umiejscowiłem posta ale jestem nowym użytkownikiem wiec wybaczcie. sprawa wygląda następująco :
Przyjmowałem rentę po mamie w wysokości 620 zł miesięcznie razem z moim ojcem który także otrzymywał rentę w tym wypadku po żonie. Zapisałem się na kolejne studia w roku 2007 w miesiącu wrześniu i przedstawiłem zus-owi oświadczenie iż jestem studentem i uczęszczam do szkoły i wszystko tu jest ok lecz potem wyjechałem za granice i do szkoły nie poszedłem ani raz, lecz opłacałem czesne cały rok po powrocie zachodzę do szkoły po roku i okazuje się ze nie ma mnie w dzienniku lecz o skreśleniu z listy studentów nie zostałem poinformowany gdyż do szkoły mnie przyjęto lecz z niedbalstwa nie zapisano na listę do dziennika i nie skreślono mimo nie uczęszczania w tym wypadku powinni mnie skreślić po pierwszym semestrze w styczniu i powiadomić listownie. Lecz do szkoły się zapisałem ponownie tej samej w wrześniu i w październiku zaczęły się problemy zus wysłał do szkoły zapytanie czy jestem słuchaczem i szkoła odpisała ze się zapisałem i ze nie chodziłem do szkoły i ze znowu się zapisałem i znowu nie uczęszczam na zajęcia.Wiec po walce z szkoła za to co napisała poprosiłem o skreślenie z listy studentów i na radzie pedagogicznej skreślono mnie z listy co od razu zgłosiłem do zusu zanosząc pismo o skreśleniu z listy. Zus w grudniu wysłał list ze od styczniu moja renta zostaje wstrzymana.Dwa dni temu otrzymałem list ze muszę zwrócić 12 tys złotych tzn 11 plus odsetki, mam prawo odwołania w ciągu 30 dni wiec czy możecie jakoś poradzić jak to załatwić by jak najmniej zapłacić i czy się odwoływać czy poczekać aż zus wniesie sprawę do Sadu i tam się bronic choć nie wiem jak duże mogły by być ewentualne koszta sądowe .

Witam.
jestem w podobnej sytuacji czy cos sie wyjasnilo??

Powrót