Zwalczanie nakazu zaplaty ze zobowiazania wekslowego.

• Autor wątku Autor wątku trickortreat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trickortreat

Jezeli zabezpieczeniem do umowy pozyczki miedzy osobami fizycznymi jest weksel wlasny /w umowie jest informacja ze zabezpieczeniem splaty jest dany weksel/ a pozyczkodawaca sprzedaje weksel a nowy nabywca wystepuje do sadu z pozwem o wydanie nakazu zaplaty- to,czy pozyczkobiorca ma czas na wniesienie zarzutow, czy nakaz zaplaty jest natychmaist wykonalny i wtedy wierzyciel moze np isc od razu do komornika, tzn, czy sad zawsze daje termin na wniesienie zarzutow, a jelsi anwet je daje to czy wierzyciel mimo to moze natychmiast wykorzystac sadowy nakaz zapalty nie czekajac na wniesienie zarzutow?

nakaz zapłaty w post nakazowym stanowi tytuł zabezpieczenia w chwilą wydania i może być podstawą prowadzenia postepowania zabezpieczającego u komornika, niezaleznie od tego można wnosić zarzuty

...czyli ja moge sobie wnosic zarzuty, a wierzyciel moze zaczac mnie licytowac?

i jeszcze jedno pytanie-czy wierzyciel moze sprzedac weksle stanowiace zabezpeiczenie, mimo ze jestem w stanie udowodnic ze pozyczka zostala splacona?

Najważniejszym pytaniem jest, czy wniesienie zarzutów, choćby słusznych, może być w ogóle skuteczne:

Art. 17
Osoby, przeciw którym dochodzi się praw z weksla, nie mogą wobec posiadacza zasłaniać się zarzutami, opartymi na swych stosunkach osobistych z wystawcą lub z posiadaczami poprzednimi, chyba że posiadacz, nabywając weksel, działał świadomie na szkodę dłużnika.

MarLew napisał:
nakaz zapłaty w post nakazowym stanowi tytuł zabezpieczenia w chwilą wydania i może być podstawą prowadzenia postepowania zabezpieczającego u komornika
W tym przypadku zastosowanie raczej znajdzie § 3 :
Przepis prawny:

art. 492
(...)
§ 3. Nakaz zapłaty wydany na podstawie weksla, warrantu, rewersu lub czeku staje się natychmiast wykonalny po upływie terminu do zaspokojenia roszczenia. W razie wniesienia zarzutów sąd może na wniosek pozwanego wstrzymać wykonanie nakazu. (...)

jestem ciekawy co to słowo sprzedany znaczy?czy na podstawie 509 i dalsze czy tak sobie,sprzedał?no ciekawi mnie jaki to był weksel?in blanco?i ciekawe czy ten weksel został w takim wypadku prawidłowo indosowany?czy na wekslu jest napisane cos w tym stylu przekazuje na rzecz.

no i jeszcze jedno gdy tylko dostaniesz nakaz zapłaty wnos sprzeciw.no i wnos o wstrzymanie wykonania nakazu zaplaty.wszystko w jednym sprzeciwie.no i udaj sie do prawnika który sie zna na wekslach,bo dostaniesz kopie tego weksla razem z nakazem.i tu nalezy sie dobrze przygladnac temu dokumentowi.moze uda sie znaleźć cos na swoja obrone

Zapewne sprzedany = indosowany.

Śledzisz mnie? To stalking!

Adam420.
Znowu post pod postem, ostrzeżenie...
I cytuje się tylko ten fragment, do którego się odnosi.

Nakaz zapłaty wydany na podstawie weksla staje się natychmiast wykonalny po upływie terminu do zaspokojenia roszczenia - subtelna, ale jednak różnica z zabezpieczeniem

Powrót