Związek małżeński a wspólne gospodarstwo

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Dzień dobry
Planujemy zawrzeć z partnerką związek małżeński. Czy ustanowienie związku małżeńskiego powoduje powstanie tzw wspólnego gospodarstwa? Oboje mamy inne miejsce zameldowania i nie zamierzamy się przemeldowywać.
Problem polega na tym , iż mam ustawowego podopiecznego (ojca) w DPS.
Moja przyszła partnerka dość dobrze zarabia i nie chciałbym ,żeby jej zarobki wpłynęły na wysokość mojej dopłaty do pobytu mojego ojca w DPS .Nie planujemy też wspólnego konta bankowego. Mamy swoje mieszkania a związek chcemy zawrzeć , bo nasz kraj nie przewiduje instytucji konkubinatu.
Jak to wygląda w świetle przepisów? Wiem,że SN ponoć wydał wyrok,że wspólne zamieszkiwanie, to nie jest wspólne gospodarowanie.

Pozdrawiam

zawarcie związku ustanawia wspólnotę majątkową czyli nie ma już osobnych gospodarst jak to jest przed ślubem a wszystko jest wspólne . Intercyza rozwiązuje problem , bo jesteście parą ale prowadzicie osobne gospodarstwa majątkowe. przynajmniej tak mi tłumaczył adwokat.

xawis napisał:
zawarcie związku ustanawia wspólnotę majątkową czyli nie ma już osobnych gospodarst jak to jest przed ślubem a wszystko jest wspólne . Intercyza rozwiązuje problem , bo jesteście parą ale prowadzicie osobne gospodarstwa majątkowe. przynajmniej tak mi tłumaczył adwokat.
Dzięki...Intercyza załatwi sprawę...

xawis napisał:

Xawis - nie wprowadzaj w błąd!!!
Co ma intercyza czy - tu uwaga do kisieks6969 - adres zameldowani do wspólnego gospodarstwa? NIC!

Przy okazji adres zameldowania to jakaś komunistyczna zaszłość. Zaczęli go już likwidować ale prace się zatrzymały. SZKODA. Bo zawodowo jak kogoś pytam o adres zamieszkania, a ten mi zaczyna "Zameldowanym jestem..." to mam ochotę popełnić przestępstwo z art. 148KK
Skończ(cie) z tym nikogo nie interesującym adres zameldowania!!!

Co do pytania: mieszkacie razem więc prowadzicie wspólne gospodarstwo. Nie ma znaczenia czy jesteście w związku małżeńskim czy konkubinacie.
Nawet obcy dla siebie studenci zajmujący jedno mieszkanie mogą prowadzić jedno gospodarstwo domowe.
Chciałbyś udowodnić osobne gospodarstwo mieszkając razem to musisz to udowodnić np. osobne liczniki itp.

sekStans napisał:
Xawis - nie wprowadzaj w błąd!!!
Co ma intercyza czy - NIC!.

Jestem świeżo po rozwodzie i przechodziłem to o czym wspomina autor ..
Może źle się wyraziłem albo ty źle zrozumiałeś .
Ja zrozumiałem że autor pyta czy jak weźmie ślub to powstanie wspólnota w kwesti finansowej i mieszkaniowej i czy to wpłynie na dopłatę do DPS dlatego napisałem o intercyzie .

co do majątkowej
tak zrozumiałem jak mi tłumaczył adwokat przed rozwodem .
Przed ślubem macie osobne gospodarstwa majątkowe. Jak bierzecie ślub ,to powstaje wspólnota majątkowa w której dochody każdego są wspólne (nie ma zarobiłem 2tyś to są tylko moje 2 tyś) I w czasie trwania wspólnoty dochody partnera mogą wpływać na różne dotacje, programy, kredyty (Tu przekonałem się o tym na własnej skórze bo składałem o dotacje i kredyty).I żeby dochody nie wpływały, a także zabezpieczyć partnera np przed spłatą długów robi sie intercyzę.
Dobrze czy źle zrozumiałem ?

Co do mieszkaniowej (bo chyba o to chodziło autorowi) to tak jak piszesz .Gospodarstwo domowe może być jedno i wielo osobowe .Sam jak byłem w związku to poza dzieckiem , każde miało osobny meldnek ale wspólny adres zamieszkania .
W naszym zacofanym kraju przepisy nie nadążają za zmianami .

xawis napisał:
W naszym zacofanym kraju przepisy nie nadążają za zmianami .
raczej widać zadziwiającą właściwośc wypowiadania się w sprawach o których nie ma się pojęcia. Byc może to właśnie jest zacofanie, o którym piszesz

dla celów pomocy społecznej gospodarstwo może tworzyć i para w konkubinacie, ślub i intercyza nic tu nie zmienia.

Powrót