Zwiazek nieformalny a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku pinawino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinawino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, od 2 msc jestem w Niemczech z moim synem. Syn chodzi do przedszkola, ja niestety pracy nie mam. Ubezpieczenie prywatne jest podpisane ale oni muszą jakieś papiery z polskiego zusu dostac bo im potrzebne jest to niby żeby nas ubezpieczyc. Niestety druk e104jest przekazywany tylko między "firmami" . Sama tego druku z zusu wyciągnąć nie mogę bo mi go nie wydają.
Ubezpieczenie kosztuje 160€ jednak nie obejmuje zwykłych wizyt u lekarza co przy 4 letni dziecku jest bardzo potrzebne. Tylko większe koszty od ponad 300/600€
Żyje tu z partnerem on ma stała prace. Jesteśmy z synem zameldowania u mojego partnera. Mamy załatwione dokumenty w urzędzie do ślubu jednak narazie trzeba odłożyć na to pieniążki.

Chodzi mi o to czy jest możliwość zarejestrowania naszego związku jako nieformalnego żeby jego ubezpieczenie obejmowało również mnie i syna. Gdzie ewentualnie trzeba się z tym zglosic? Bardzo proszę o pomoc

Po pierwsze, jak sie ma male dziecko, to NIGDY nie ma sensu ubezpieczac sie prywatnie, bo za dziecko trzeba wtedy placic dodatkowa skladke! Kto ci doradzil to prywatne ubezpieczenie???? Pewnie jakis polski agent ubezpieczeniowy z dolarami w oczach.

Po drugie w Niemczech nie ma ma mozliwosci zarejestrowania zwiazku hetereseksualnego, to jest mozliwe tylko i wylacznie w zwiazku homoseksualnym
Radze natychmiast wycofac wniosek o ubezpiecznie prywatne i ubezpieczyc sie w tzw. ustawowej kasie chorych (gesetzliche Krankenversicherung), np. AOK albo Techniker Krankenkasse jako tzw. dobrowolne ubezpieczenie w ustawowej kasie chorych (freiwillige Versicherung in der GKV), wtedy dziecko bedzie podciagniete za darmo, bez zadnych kosztow wlasnych typu 300/600 euro z wlasnej kieszeni, i tez bedzie kosztowalo 160 euro

Podpowiada strach przed kosztami w razie nieszczęściowego wypadku. To była pierwsza i najbliższa ubezpieczenia. A i tak taka lipa z tego wyszła.
Bardzo dziekuje za informacje i pozdrawiam

Powrót