Związek partnerski z Brazylijczykiem

• Autor wątku Autor wątku Tghy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tghy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

zastanawia mnie, czy jako obywatel Polski, pracujący i mieszkający w Berlinie mogę zawrzeć homoseksualny związek partnerski z obywatelem Brazylii, a jeśli tak to czy będzie on mógł mieszkać ze mną na stałe, legalnie w Berlinie?

Pozdrawiam
Tghy

Po zmianie przepisow kilka tygodni temu, nie ma juz zwiazkow partnerskich, bo osoby homoseksualne moga teraz brac normalny slub.
Bedziecie oboje potrzebowac z krajow ojczystych swiadectwo zdolnosci do zawarcia malzenstwa, co w Polsce moze byc troche trudne, bo zeby je dostac, trzeba podac dane przyszlego malzonka, a w Polsce nie ma slubow homoseksualnych, wiec slyszalem, ze niektore USC nie chca wydawac takich zaswiadczen, jesli to ma byc slub miedzy dwoma mezczyznami.
Poza tym Brazylijczyk bedzie musial udowodnic znajomosc jezyka niemieckiego na poziomie przynajmniej A1 a ty musisz byc w stanie utrzymwac sie z wlasnej pracy, a nie z zasilkow.
Brazylijczyk dostanie prawo pobytu najpierw na 3 lata a dopiero potem bezterminowe.

Czy będę musiał udowodnić, że jestem w stanie utrzymać tylko siebie, czy nas obu? Czy Brazylijczyk będzie mógł legalnie podjąć pracę?

Tghy napisał:
Czy będę musiał udowodnić, że jestem w stanie utrzymać tylko siebie, czy nas obu? Czy Brazylijczyk będzie mógł legalnie podjąć pracę?

Was obu, przeciez jestescie para. Brazylijczyk jak dostanie pozwolenie na pobyt i prace, bedzie mogl a nawet musial pojsc do pracy.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Tghy

Przejdz sie do niemieckiego USC, oni ci powiedza, jakie dokumenty bedziesz musial przedstawic do slubi i ew. poradza ci, jak to jest z pobytem dla Brazylijczyka
Nota bene, wielu Brazylijczykow ma korzenie wloskie, a wladze wloskie przyznaja dosyc hojnie obywatelstwo, jesli sie takie korzenie udowodni, bedzie mniej problemow.

Powrót