Zwiększenie ilości obowiązków po zgłoszeniu mobbingu

• Autor wątku Autor wątku Maciej M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciej M.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

chciałbym prosić o poradę w następującej kwestii. Zgłosiłem w firmie mobbing, jednak powołana komisja antymobbingowa stwierdziła, że to nie mobbing, tylko konflikt między pracownikami i sprawę mobbingu umorzyła. Kilka tygodni później ja i współpracownicy dostaliśmy do podpisania nowe zakresy obowiązków pracowniczych. Mój zakres obowiązków został zwiększony - w tym sensie, że obowiązki, które do tej pory wykonywały dwie osoby, zostały przypisane tylko mnie. Nie jest to inny zakres obowiązków, tylko te same co wcześniej, ale w większej, podwójnej ilości. Z kolei osobom posądzonym o mobbing został zmniejszony zakres obowiązków, tzn. obowiązki, które do tej pory wykonywała jedna osoba, zostały rozdzielone na dwie osoby. Moim zdaniem jest to odwet za zgłoszenie mobbingu, mimo że dyrekcja tłumaczy to potrzebą dokonania zmian w organizacji pracy w celu wyeliminowania konfliktów. Czy jak nie podpiszę nowego zakresu obowiązków, to grożą mi konsekwencje służbowe? Dyrektor stwierdził, że wówczas wyrzuci mnie z pracy. Z kolei gdy podpiszę, czy mogę zostać ukarany za to, że nie wyrabiam się z wykonywaniem wszystkich zadań, na które wyraziłem zgodę, podpisując dokument? Co mogę najlepszego zrobić w tej sytuacji?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Powrót