Zwiekszony koszt egzekucji przez komornika, czy na pewno ?

• Autor wątku Autor wątku stratuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stratuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Prosze o pomoc lub wyjaśnienie.

13.07.2018 r został popełniony przez komornika wniosek o egzekucje z wynagrodzenia na kwotę ok. 1350 zł wraz z wszystkimi kosztami i odsetkami.

Podczas wizyty w kancelarii doszedlem z komornikiem do porozumienia iż wyrównam te zobowiązanie wpłatami własnymi w kilku ratach, w zwiazku z czym anulował on egzekucje z rachunku bankowego oraz z wynagrodzenia.

Następnie w miesiącu sierpniu dokonałem wpłaty w kwocie 200zł pomniejszając kwotę egzekucji do 1150 zł. W kolejnym miesiącu nie uiściłem wpłaty, w związku z czym 03.10.2018 komornik zajął mi na koncie bankowym kwotę 1350 zł która została w całości przelana na konto komornika przez bank.

Wynika z tego, iż w sumie komornik pobrał o 200zł więcej niż było pierwotnie w egzekucji.
W korespondencji mailowej (zapytalem kancelarie z czego wynika 200zł różnicy) kancelaria komornicza zdawkowo odpowiada :
"Doszła kwota zaliczki wpłaconej przez wierzyciela i zwiększyły się koszty korespondencji."

Proszę o informacje czy komornik mógł doliczyć sobie 200zł kosztów (i wziąć na nie zaliczkę) na koszty korespondencji jak twierdzi. Czy moge wnioskowac o jakies potwierdzenie wyplaty tej zaliczki i jej rozliczenie ?

Dziekuje

Ostatnia edycja:
Wziąć.
Tak.
Można przejrzeć akta i kartę rozliczeniową.

Reasumując.
Dłużnik który dopuścił do wydania tytułu wykonawczego, wszczęcia postępowania i egzekucji, pomimo że komornik poszedł mu na rękę a wcale nie musiał - dłużnik który nawet zobowiązania przed komornikiem nie umiał dopełnić podejrzewa funkcjonariusza publicznego jakim jest komornik sądowy, że postępuje niezgodnie z prawem, to żart ?

Ostatnia edycja:
Nadmienię iż w pierwotnym pismie o egzekucji opłata egzekucyjna wynosiła 186,56 zł z 1360 zł długu.

LLawyer napisał:
Wziąć.
Tak.
Można przejrzeć akta i kartę rozliczeniową.

Reasumując.
Dłużnik który dopuścił do wydania tytułu wykonawczego, wszczęcia postępowania i egzekucji, pomimo że komornik poszedł mu na rękę a wcale nie musiał - dłużnik który nawet zobowiązania przed komornikiem nie umiał dopełnić podejrzewa funkcjonariusza publicznego jakim jest komornik sądowy, że postępuje niezgodnie z prawem, to żart ?

Wydaje mi sie, iż nastąpił zły odbiór mojego posta.
Nie rozumiem sensu piętnowania dłużnika za to że ma dług.

Tak posiadałem dług którego nie spłacałem, tak komornik poszedł mi na rękę, tak mimo dobrych chęci nie byłem w stanie wywiązać się z ugody dobrowolnych wpłat. Nie nie podejrzewam komornika ze postępuje niezgodnie z prawem, a nawet jeśli bym podejrzewał to rozumiem iż Twoim zdaniem nie mam takiego moralnego prawa dlatego że posiadałem dług ?

Proszę tylko o wyjaśnienie czy komornik mógł zwiększyć koszta egzekucji o 200 zł celem swojego wynagrodzenia lub kosztów egzekucji (jeśli tak do dlaczego) gdyż zdawkowa informacja że zwiększyły się koszta korespondencji o 200zł do mnie nie trafia.

Czyniąc historie krótką. Co mogło się wydarzyć od momentu podpisania zobowiązania o dobrowolnych wpłatach na początku sierpnia i anulowania egzekucji z wynagrodzenia i rachunku bankowego do całościowej egzekucji z konta z początku października że koszty komornicze/dług został zwiększony o 200 zł z początkowych 1350 zł?

Dziękuje

Ostatnia edycja:
Mogły przyjść i najpewniej przyszły rachunki za płatne zapytania.
Wykorzystano zaliczkę.
Każdy list mniej więcej 5 zł.

W przypadku, gdy komornik jest (i chce być) płatnikiem VAT to list potrafi kosztować nawet i ~6,50 zł/szt.

stratuss napisał:
Proszę tylko o wyjaśnienie czy komornik mógł zwiększyć koszta egzekucji o 200 zł celem swojego wynagrodzenia lub kosztów egzekucji (jeśli tak do dlaczego) gdyż zdawkowa informacja że zwiększyły się koszta korespondencji o 200zł do mnie nie trafia.

Wydatki gotówkowe to nie wynagrodzenie komornika. Są to koszty niezbędne do celowego prowadzenia egzekucji. Im dłużej dajesz wierzycielowi powód do tego aby egzekucję popierał, tym musisz się liczyć z rosnącymi kosztami i obowiązkiem ich zapłaty zgodnie z art. 770 k.p.c....

Inaczej. Opłata egzekucyjna to wynagrodzenie komornika.

Rozumiem, czyli po prostu doszły koszta prowadzenia egzekucji w kwocie 200zł, co jak mówicie jest realnym kosztem w mojej sytuacji i na które mogła być pobrana zaliczka.
Jeśli chce znać szczegóły mogę poprosić o zapoznanie się z kartą rozliczenia.

Otrzymasz postanowienie o ustaleniu kosztów, w którym będziesz miał wskazane wszystkie artykuły (przelewy, koszty korespondencji, zapytania). Na to postanowienie będzie przysługiwała Ci skarga na czynności zgodnie z art. 767 kpc, jeśli nie będziesz się z nim zgadzał.

stratuss napisał:
Rozumiem, czyli po prostu doszły koszta prowadzenia egzekucji w kwocie 200zł, co jak mówicie jest realnym kosztem w mojej sytuacji i na które mogła być pobrana zaliczka.
Jeśli chce znać szczegóły mogę poprosić o zapoznanie się z kartą rozliczenia.

Przy obecnie obowiązujących stawkach za odpowiedzi na zapytania komornika, taka kwota zaliczki jest jak najbardziej realna...

Inną kwestią jest to, czy dałeś wierzycielowi powód do zlecenia komornikowi poszukiwania majątku? Poszukiwanie majątku jest celowe wtedy (i tylko wtedy) jeżeli w drodze czynności w trybie art. 801 k.p.c. nie można ustalić majątku pozwalającego na zaspokojenie świadczenia.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Przy obecnie obowiązujących stawkach za odpowiedzi na zapytania komornika, taka kwota zaliczki jest jak najbardziej realna...

Inną kwestią jest to, czy dałeś wierzycielowi powód do zlecenia komornikowi poszukiwania majątku? Poszukiwanie majątku jest celowe wtedy (i tylko wtedy) jeżeli w drodze czynności w trybie art. 801 k.p.c. nie można ustalić majątku pozwalającego na zaspokojenie świadczenia.

Jest to komornik który od dobrych 5 lat prowadzi moje świadczenia alimentacyjne poprzez egzekukcje z wynagrodzenia od pracodawcy (była żona utrzymuje pobieranie alimentów przez komornika mimo iż są to od zawsze alimenty bieżące, nie istotne) więc co miesiąc i już od dawna wie wszystko o mnie. Gdzie pracuje, gdzie mam konto, jakie mam źródła dochodu i jakie one są w jakich kwotach itp itd. Teraz dodatkowo doszła jednorazowo egzekucja za abonament karty medycznej o której dawno zapomniałem.

Dlatego zastanawiałem się skąd te koszta. Dostałem już wydruk karty rozliczeniowej, dziękuje za pomoc.

Powrót