Zwolnienie- chorego pracownika (holandia)

• Autor wątku Autor wątku pendor323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pendor323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mieszkając i pracując w Holandi napotkały mnie ostatnio problemy zdrowotne, mam jakis wirus w mózgu który wykryto na rezonansie. Skutkiem tego straciłłem troche czucia w nodze na tydzień, poleżałem pare dni w szpitalu i byłęm 2 tygodnie na choroborym. Teraz czeka mnie terapia którą zaczne w najbliższym czasie i bedzie polegac na jezdzeniu do szpitala i przyjmowaniu leków co jakis czas. W tej sytuacji pracodawca nalega żębym wrócił do kraju i że musze ich zrozumieć, że ja nie pracuje i że jeśli to długie leczenie to zebym wróciłdo kraju.
Jakie kroki podjąć? Opieka lekarska w Holandi jest bardzo dobra. Nie jestem ubezpieczony w polsce.
Czy pracodawca może tak poprostu mnie zwolnić?
Na dzień dzisiejszy nie mam jeszcze nowego zwolnienia lekarskiego. Sprawa mojej choroby jest w toku. Trwa przeniesienie mojego leczenia do innego miasta a dopiero jutro dostane kontakt do następnego lekarza.

Pracodawca próbuje Cię nakłonić do wyjazdu do Polski, gdyż w tym momencie nie musi ponosić żadnych kosztów za pracownika. Jeżeli jesteś chory to zgłaszasz te fakt pracodawcy i zgłaszasz się do lekarza na konsultacje. Pracodawca ma prawo do Ciebie zadzwonić, a więc odbieraj wszystkie telefony, może też odwiedzić /i jednocześnie sprawdzić czy naprawdę jesteś chory/. Jeżeli choroba będzie trwała dłużej wyślą Ciebie do lekarza, którzy orzeknie np. że możesz jeszcze nie pracować lub ewentualnie możesz pracować po kilka godzin dziennie.Pamiętaj jednak o tym, iż masz obowiązek zgłaszania i informowania pracodawcy o stanie Twojego zdrowia. W czasie trwania chorobowego pracodawca nie może Ciebie zwolnić, ale musisz pilnować spraw związanych z przekazywaniem informacji o stanie Twojego zdrowia i dobrze by było również oprócz informacji ustnej, robić to pisemnie, po potwierdzeniu iż pracodawca przyjął informacje, aby wykluczyć iż nie poinformowałeś itp.

W podobnej sytuacji pomogli mi fachowcy z Compensio, myślę że Twój pracodawca niesłusznie chce się Ciebie pozbyć, warto zasięgnąć porady.

Powrót