Zwolnienie dla ojca po porodzie

• Autor wątku Autor wątku Biju
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień porodu jest pierwszym dniem urlopu macierzynskiego (chyba, ze kobieta urlop macierzynski rozpoczela wczesniej).
Nie ma zadnego zwolnienia, ktore opoznialoby rozpoczecia urlopu macierzynskeigo.

Witam!!
Ja chciałem zapytać ile przysługuje mi dni opieki nad dzieckiem po porodzie gdy ja wraz z moja partnerka nie jestesmy po ślubie?
i jeszcze jedno chciałem wiedzieć czy tzw. tatusiowe to jest to samo co te 14 dni po urodzedniu dziecka? jak to wogóle wygląda gdy nie mamy słubu?

Ostatnia edycja:
Tobie jako ojcu dziecka przysługuje:
1/ urlop okolicznościowy 2 dni z tyt. urodzenia się dziecka.
2/ urlop ojcowski w wymiarze 2 tygodni nie dłużej jednak, niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Wniosek o udzielenie urlopu ojcowskiego należy złożyć najpóźniej na 7 dni przed planowanym terminem urlopu.
3/ 2 dni opieki w roku kalendarzowym do 14 lat /art. 188. kp./ /przysługuje tylko jednemu z rodziców/.

a czy przysługuje prawo do opieki nad dzieckiem w przypadku niezdolnosci matki po porodzie? jesli tak to w jaki sposob sie to zalatwia?

tak przysługuje prawo opieki ojcu jeżeli matka jest niezdolna po porodzie mi wypisywał to ginekolog do którego chodziłam

a czy moge zaczac wczesniej opieke gdy moja nazeczona jest jeszcze w szpitalu

A w szpitalu dziecko nie jest z matką? Do póki dziecko i matka przebywają w szpitalu to mają zapewnioną opiekę przez personel szpitala. Opiekę możesz wziąć dopiero po opuszczeniu przez nich szpitala.

i zaswiadczenie wypisuje szpital? a i czy jest tak samo gdy nie jestesmy malzenstwem

Czy po porodzie naturalnym (nie po cięciu cesarskim), mój mąż będzie mógł wziąć opiekuńcze na dziecko- 14 dni? Czy oprócz tego przysługuje mu również 2 tyg. tacierzyńskiego (do 1 roku życia dziecka)?

Jakie opiekuńcze na dziecko? Nie słyszałam o czymś takim. Są 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem, 2 dni urlopu okolicznościowego i urlop tacierzyński nic więcej. Mąż może "iść" na tzw. L4 - zasiłek opiekuńczy nad żoną jeżeli jej stan zdrowia nie pozwala na zajmowanie się dzieckiem i sobą - najczęściej po cc. Czasem po skomplikowanym porodzie sn. U mnie taki druk wypisywał mężowi lekarz prowadzący ciążę/poród.

Na stronie szpitala jest napisane, ze po wyjsciu ze szpitala mozna wziac na dziecko 14 dni opiekunczego. Czy to to samo co tacierzynski, czy mezowi przysluguje to i to? Bardzo prosze o odpowiedz "Siisii". Z gory dziekuje!

Powrót