A
Annaw89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry, ze względów zdrowotnych jestem na dłuższym zwolnieniu chorobowym. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Z racji mojej innej przewlekłej choroby ciąża wiąże się z większym ryzykiem dla mnie i dziecka stąd wiem już od lekarza, że będę potrzebować zwolnienia lekarskiego do końca ciąży. Na razie nie przeszłam na kod B, ponieważ nie wiem jak to rozwiązać, żeby starczyło mi zwolnienia do porodu. Najlepszą opcją byłoby rozpoczęcie nowego okresu zasiłkowego, ze względu na inną jednostkę chorobową jednak nie wiem czy to możliwe.
1) czy zmienic zwolnienie na kod B bez przerwy a później starać się o zasiłek rehabilitacyjny do terminu porodu?
2) czy dzień przerwy w zwolnieniach np. urlop rozpocznie nowy okres zasiłkowy? Czy po dłuższej nieobecności obligatoryjne jest najpierw uzyskać zdolność do pracy poprzez udanie się na badania lekarskie medycyny pracy?
3) czy dobrze rozumiem podane przeze mnie opcje czy są jakieś inne rozwiązania w mojej sytuacji?
Będę wdzięczna za pomoc.
1) czy zmienic zwolnienie na kod B bez przerwy a później starać się o zasiłek rehabilitacyjny do terminu porodu?
2) czy dzień przerwy w zwolnieniach np. urlop rozpocznie nowy okres zasiłkowy? Czy po dłuższej nieobecności obligatoryjne jest najpierw uzyskać zdolność do pracy poprzez udanie się na badania lekarskie medycyny pracy?
3) czy dobrze rozumiem podane przeze mnie opcje czy są jakieś inne rozwiązania w mojej sytuacji?
Będę wdzięczna za pomoc.