Zwolnienie dyscyplinarne a rejestracja w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku daemon181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daemon181

Użytkownik
Odpowiedzi
144
Witam, otóż dnia 20 lipca 2016 roku zostałem zwolniony dyscyplinarnie z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności, byłem zatrudniony na umowę o pracę na okres próbny, pracowałem od 18.09.2015, dziś dostałem świadectwo pracy, mam parę pytań, mianowicie czy jeśli chcę się zarejestrować jako bezrobotny muszę dostarczyć im moje świadectwo czy nie? I jeśli bym nie dostarczył nikt by się nie dowiedział że zostałem tak zwolniony? Pracowałem tam 11 miesięcy, a drugie pytanie to czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?

Jezeli pracowales od 18.09.2015 do 20.07.2016 to jakim cudem byles na umowie na okres probny?

Byłem zatrudniony na 12 miesięcy

Proszę o udzielenie odpowiedzi na moje pytania

Ostatnią edycję dokonał moderator:
daemon181 napisał:
czy jeśli chcę się zarejestrować jako bezrobotny muszę dostarczyć im moje świadectwo czy nie?
Tak.
daemon181 napisał:
I jeśli bym nie dostarczył nikt by się nie dowiedział że zostałem tak zwolniony?
Bez świadectwa pracy nie będzie rejestracji. A fakt zatrudnienia jest do sprawdzenia przez PUP "od ręki" dzięki dostępu do danych ZUS.
daemon181 napisał:
Pracowałem tam 11 miesięcy, a drugie pytanie to czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?
daemon181 napisał:
Byłem zatrudniony na 12 miesięcy
Jakie 12 m-cy? Od 18.09.2015 r. do 20.07.2016 to raptem trochę ponad 10 m-cy, a do zasiłku dla bezrobotnych trzeba przepracować minimum 365 dni. Zasiłek nie przysługuje.

Powrót