zwolnienie emerytura

• Autor wątku Autor wątku mar1712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar1712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
jestem na świadczeniu przedemerytalnym ,dodatkowo pracuję na 1/4 etatu ,w tym roku chcę przejść na emeryturę ,gdyż ukończę 55 lat. Co oprócz wniosku przejscia muszę dostarczyć do ZUS? Czy musze sie zwolnic z pracy?

Nikt mi nie pomoże? Moze wyjaśnie to lepiej?

Obecnie jestem na świadczeniu przedemerytalnym. W tym roku składam wniosek o emeryturę. Czy z chwilą złożenia wniosku ZUS zawiesza mi świadczenie czy nie?
Dodatkowo jestem zatrudniona na 1/4 etatu. Czy z chwilą złożenia wniosku muszę wypowiedzieć umowę o pracę, czy mogę dopiero po przyznaniu mi emerytury?

[cytat="mar1712":1scn6ojt]Czy z chwilą złożenia wniosku muszę wypowiedzieć umowę o pracę, czy mogę dopiero po przyznaniu mi emerytury?[/cytat:1scn6ojt]
Lepiej poczekać na decyzję o przyznaniu emerytury. Z chwilą jej otrzymania (zapewne będzie zawieszona) poprosić szefa o rozwiązanie stosunku pracy za porozumieniem stron (nawet w dniu prośby) i nawiązanie nowej za 2 dni. Po otrzymaniu świadectwa pracy niezwłocznie zanieść je do ZUS prosząc o podjęcie wypłaty zawieszonej emerytury. Nazajutrz zawrzeć z szefem nową umowę o pracę.

Powrót