zwolnienie L4 a 2tygodniowwe wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fachowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam, chorowalem na kregoslup a niemczech i wczoraj wrocilem do pracy po 3-ech tygodniach mając umowe na czas nieokreslony dostalem wypowiedzenie z okresem du tygodniowym
umowe mam bezposrednio u niemca bez posrednikow,
czy jezeli w przeciagu tych dwoch tygodni mi sie pogorszy i ortopeda mi wypisze zwolnienie lekarskie to czy bedzie ono wazne skoro podpisalem juz wypowiedzenie 2 tygodniowe ? ogolnie pracuje do 3-go listopada.

prosze o pomoc

Skoro napisałeś, że "dostałeś wypowiedzenie", to znaczy, że pracodawca Ci wypowiedział umowę o pracę. Nie ma więc znaczenia, że coś tam podpisałeś. Podpisałeś prawdopodobnie potwierdzenie, że wypowiedzenie otrzymałeś; a może jeszcze coś innego było w tym tekście, który, odbierając wypowiedzenie, podpisałeś; nawet jeśli w tymtekście było zawarte Twoje oświadczenie, że od wypowiedzenia nie będziesz się odwoływał, to byłoby on nie ważne. W każdym razie, to dalsze zwolnienie lekarskie będzie Ci potrzebne, ponieważ pracodawca obowiązany jest Ci płacić tzw. "Lohnfortzahlung", czyli wynagrodzenie podczas niezdolności do pracy, tylko do ostatniego dnia trwania umowy o pracę, czyli do 3 listopada. A więc będziesz musiał się zameldować w Twojej kasie chorych (np. AOK lub innej, gdzie jesteś ubezpieczony) i tam przedłożyć to dalsze zaświadczenie lekarskie, składając wniosek o Krankengeld (chorobowe), które Ci się należy. Jeśli pracowałeś u tego pracodawcy dłużej niż 1 rok, a zatrudnia on więcej niż 10 pracowników, to powinieneś rozważyć, czy nie warto złożyć w sądzie pracy skargę na to wypowiedzenie; termin do złożenia takiej skargi wynosi 3 tygodnie. Jeśli bowiem pracodawca nie uzasadni Twojego zwolnienia (a Twoją chorobą uzasadniać zwolnienia nie może), to możesz otrzymać tzw. "Abfindung", czyli "odprawkę/odszkodowanie za utratę miejsca pracy", której wysokość wynosi conajmniej połowę wynagrodzenia brutto za każdy przepracowany rok.

Ostatnia edycja:
No dobrze, czyli jesli dam zwolnienie lekarskie pracodawcy i to zwolnienie bedzie wypisane na 3 tygodnie to za 2 tygodnie mam isc do AOK-u czyli ''Krankenkasse''.

I jak umowa zostanie rozwiazana z dniem 3 listopada to nastepnego dnia mam isc do AOKu i co mam im powiedziec ? :P

że chce złożyc wniosek o krankengeld ? i tyle ? poniewaz zwolnienia kolejnego nie bede zanosci skoro przypuszcalnie zwolnienie ktore dalbym 2 tyg wczesniej do firmy , bylo by wazne jeszcze tydzien... ;>

i jeszcze jedno , 3cie pytanie, maja mi zapłacić za niewykorzystany urlop, ile niemcy płacą za dzień niewykorzystanego urlopu ? i od czego jest zalezna kwota ? od mojej stawki godzinowej ?? czy jest juz w Niemczech ustalona ustawowo kwota jaka jest płacona za przypuszczalnie 1 dzien niewykorzystanego urlopu ?

Jeśli w Niemczech lekarz wystawia pracownikowi zwolnienie lekarskie, to jednocześnie zawiadamia kasę chorych. A więc Twoja krenkenkasse, czyli AOK jest poinformowana, na jaki okres lekarz dał Ci zwolnienie. Po zakończeniu umowy o pracę masz prawo do Krankengeld, czyli chorobowego z AOK. Możesz pojść tam i zawnioskować Krankengeld jeszcze przed wygaśnięciem umowy o pracę, ale weź ze sobą wypowiedzenie. Jeśli chodzi o ekwiwalent za niewykorzystany urlop, to wylicza się średni dzienny zarobek na podstawie dotchczasowego śrdedniego czasu pracy i zarobku.

To nie jest do konca zawsze tak, ze "lekarz automatycznie zawiadamia kase chorych". Zwolnienie lekarskie w Niemczech jest wystawiane w dwoch egzemplarzach: "mala" kartka dla pracodawcy, "duza" kartka do kasy chorych. Generalnie to pracobiorca wysyla duza kartke do kasy chorych a mala do pracodawcy.

Niektorzy lekarze, ktorzy maja duzo pacjentow z jakies kasy chorych (np. AOK) przejmuja dobrowolnie wysylanie "duzej" kartki do kasy chorych, ale nie maja takiego obowiazku

co do niemieckiego lekarza to jak chodzilem wczesniej to lekarz zostawial sobie kopie mi dawal mala i duza kartke i obydwie zanosilem pracodawcy i to on jedna z tych kartek wysylal do kasy chorych. tylko ze tutaj w Lipsku nie m zadnego polskiego ortopedy , dlatego bede musial udac się do polski i on mi wystawi ZUS-ZLA ktory przyniusłbym do firmy,

czy w takim wypadku jak jestem juz na okresie wypowiedzenia nie przyjde raz do pracy i na drugi dzień przyniose im (pracodawcy) polskie zwolnienie lekarskie to mają obowiązek je przyjąć i wyslac to do AOKu ? czy mają prawo sie zbuntować i nie przyjąć ?

Pytam aby sie nie pogrążyć :)

Ps. erkorda wybacz ale niemiecki paragraf bez jego wyjasnienia mi tu w niczym nie pomaga.

mógłbym jeszcze na to zapytanie dostac odpowiedz ?

bardzo dziekuje ;)

Już w 1997 roku niemiecki federalny sąd pracy, Bundesarbeitsgericht rozstrzygnął, że wystawione przez polskiego lekarza w Polsce zaświadczenie o niezdolności do pracy, ma taką samą moc dowodową jak zaświadczenie wystawione przez niemieckiego lekarza w Niemczech; a oto ten wyrok Bundesarbeitsgercht-u: BAG, 19.02.1997, NZA 1997, 652). A zatem odpowiedź pracodawca musi zaakceptować także zaświadczenie lekarskie wystawione w Polsce przez polskiego lekarza.

Mam jeszcze pytanie, czy zwolnienie lekarskie ktore zostanie wystawione w polsce przez polskiego lekarza musi zostac przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego ? czy mają obowiązek przyjąć zwolnienie napisane po polsku '?

Powrót