Zwolnienie L4

• Autor wątku Autor wątku pomocny12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pomocny12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam wielki problem mam nadzieje ze pomozecie mi z nim.
Otoz Umowe bede mial podpisana od dnia 29 marca (dzisiaj ale robilem juz 2 miesiace wczesniej bez umowy) Czy jesli pojde na zwolnienie od dnia 6 kwietnia
bede mial to zwolnienie platne bo slyszalem ze tzreba przerobic 30 dni lub miec przepracowny miesiac w innej pracy

to czy jesli tak jest to

pierwsze 30 dni bede mial bezplatne a pozostale 2 miesiace i 182 dni platne ?
robilem u innego pracodawcy wiecej niz miesiac ale to bylo tak powiedzmy

Aktualna praca>> praca mniej niz miesiac >> Praca wiecej niz miesiac

po srodku byl inny pracodawca

z gory dziekuje za odpowiedz

prosil bym o pomoc bo to bardzo pilne

nie robilem na czarno chodzi o to czy jesli nie przepracowalem 30 dni i pojde na l4 to czy " jak dam l4 po przepracowanych 6 dniach to bede mial 24 pierwsze dni zwolnienia bezplatne a potem jak bede przedluzal to beda mi juz placili czy bedzie to zwolnienie zwolnieniem ciagle bezplatnym

przed ta robota mialem robote w ktorej bylem zarejstrowany ale to bylo mniej niz 30 dni 2 roboty wczesniej bylem wiecej niz 30 dni

Przecież napisałeś ,że pracowałeś 2 miesiące bez umowy?
Nieważne.
Zgodnie z art. 4 § 2 przytoczonej ustawy do tych wymaganych 30 dni dolicza się także wcześniejsze okresy ubezpieczenia, jeśli przerwy między nimi nie przekraczają 30 dni. A dalej są jeszcze wymienione przypadki, w których zasiłek należy się bez okresu wyczekiwania.
Natomiast gdybyś na żadną z opisanych sytuacji się nie kwalifikował, to będzie tak jak piszesz - 24 dni bez kasy.

Powrót