Zwolnienie L4 ,

• Autor wątku Autor wątku Andrzej1303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej1303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem początkujący na tym portalu i jeszcze nie bardzo wiem jak pisać pytania. Czy potrafi Pani pomóc mi w wyjaśnieniu kilku kwestii dotyczących ubezpieczenia w AOK a polskiego L4 ?
Dokładnie moje wątpliwości dotyczą dwóch problemów.
1. Pracownik zatrudniony w polskiej firmie ( meldunek niemiecki, ubezpieczenie AOK), podczas urlopu w Polsce uzyskał zwolnienie od polskiego lekarza z adnotacją " może chodzić". Czy pracodawca może zażądać natychmiastowego powrotu pracownika do Niemiec i kontynuowania leczenia w Niemczech ? Czy polski lekarz ma obowiązek dać pisemną informację, że pracownik może taką podróż odbyć? Co w przypadku gdy pracownik odmówi leczenia w Niemczech ?
2. Pracownik dostał zwolnienie od lekarza niemieckiego i następnego dnia wyjechał bez jego zgody do Polski. Czy pracodawca może uznać , że pracownik wyzdrowiał i przerwać wypłatę świadczenia chorobowego oraz domagać się natychmiastowego powrotu do pracy ?
Jak Pani widzi takie problemy ?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedz .
Pozdrawiam;)

RE: Zwolnienie L4 ,wypadek, koniec umowy o prace

Pracodawca nie może niczego żądać w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego. Adnotacja "może chodzić" nie oznacza, że może chodzić wszędzie, a zwłaszcza, że na życzenie pracodawcy ;-) W związku z powyższym - odpowiedzi na pozostałe pytania z pkt.1 nie mają racji bytu.
ad 2.
Nie odpowiem na to pytanie, za dużo widzę kombinacji z tymi zwolnieniami - to w jedną stronę, to w drugą. Nie prościej jest wykorzystywać każde zwolnienie lekarskie zgodnie z jego celem, wyzdrowieć tam, gdzie się zachorowało a dopiero później jeździć tam i z powrotem?
Nie bardzo też rozumiem kwestię "zgody" lekarza na cokolwiek (w sensie tych wyjazdów). Albo uznaje, ze pracownik jest chory i ma zdrowieć a nie jeździć po świecie, albo że nie jest chory i może sobie jeździć ale też moze wówczas pracować.

Ostatnia edycja:

Dziękuję za szybką odpowiedz. Jak zwykle jest Pani bardzo konkretna - i to mi się podoba.
W tym wszystkim jest jednak problem , moim zdaniem na styku prawodawstwa polskiego i niemieckiego.
Wg przepisów niemieckich pracownik podczas pobytu na zwolnieniu nie ma prawa opuścić miejsca zameldowania bez zgody lekarza. W Niemczech nie ma pojęcia "może chodzić" ! Pojęcie to jest zresztą dla mnie niejasne. Bo co to oznacza ? Czy pracownik może w tym czasie jechać np. nad morze ? ( w czasie drogi siedzi np. w pociągu a potem "chodzi" po plaży oczywiście dla zdrowia :D
Jeżeli obywatel polski zameldowany w Polsce i ubezpieczony w ZUS wyjedzie na urlop i.... zachoruje to , z tego co wiem, ma prawo do podjęcia leczenia tam gdzie zachorował ale kontynuować powinien je w Polsce. No chyba , że ma zgodę Funduszu Zdrowia na leczenie za granicą. To samo powinno dotyczyć pracowników jadących na urlop do Polski a ubezpieczonych w Niemczech....
Czy się mylę ?
Jeszcze raz dziękuję ;)

Niestety, przepisy prawa pracy innego niż polskie są mi obce, ale może ktoś na forum ma doświadczenie w tym zakresie i odpowie.

Powodzenia (i życzę zdrowia ;-) )

Ostatnia edycja:
Powrót