Zwolnienie lekarskie a dni wolne na stażu.

• Autor wątku Autor wątku IMariaAntonina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IMariaAntonina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie, przepraszam jeżeli pytanie już było ale nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.

W miesiącu Czerwcu byłam 5 dni na L4, nie brałam żadnego dnia wolnego, czy w Lipcu normalnie przysługują mi 2 dni wolnego za Czerwiec ? Czy z powodu l4 ulega to zmianie? Ponieważ wiem, że dwa dni przyslugują za każde 30, ale przepracowane, nie wiem jak jest w przypadku L4 ( mialam je od 16-20.06.2014)

Proszę o odpowiedz!

Zwolnienie lekarskie nie "pochłania" dni wolnych niewykorzystanych przez stażystę. Okres czasowej niezdolności do pracy spowodowanej chorobą i potwierdzonej zwolnieniem lekarskim wlicza się do tych 30 dni odbytego stażu, od których zależą dni wolne.

a i jeszcze jedno pytanie, pracodawca oddawał wolne za dzien 3 maja- 2maja, ja bylam zmuszona wziąć wtedy urlop, gdyż cała firma była zamknięta, czy dało się to zrobić jakoś inaczej, tak abym nie utraciła dnia wolnego?

Pracodawca mógłby i nawet powinien do listy obecności dołączyć informację (oczywiście pisemną i to odrębnym pismem), że w tym dniu cała firma była zamknięta, ponieważ pracodawca ustanowił ten dzień wolny od pracy dla pracowników jako odbiór za 3 maja.

Ale teraz to i tak już za późno... za maj stypendium zostało już wypłacone.

No właśnie, niestety. przepadł mi jeden dzień.

Powrót