Zwolnienie lekarskie a orzecznik ZUS

• Autor wątku Autor wątku mt831
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mt831

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Jestem na zwolnieniu lekarskim 3 miesiące wystawionym przez lekarza rodzinnego. Wczoraj (piątek) lekarz orzecznik ZUS poinformował mnie że mam iść do pracy w poniedziałek. Mam zamiar w poniedziałek otrzymać zwolnienie lekarskie od lekarza specjalisty. W przypadku gdy ZUS zakwestionuje zwolnienie specjalisty napiszę odwołanie do Komisji Lekarskiej ZUS (3 lekarzy). Na napisanie odwołania mam 14 dni (umówmy się że dam rady w 2 dni) następnie muszę czekać na decyzję ZUS w której zostanie podany termin Komisji. Po badaniu na Komisji muszę czekać na decyzję (jest przekazywana wyłącznie drogą listowną przez pocztę). Tutaj mam PYTANIE: CO ROBIĆ od momentu wstrzymania zwolnienia od lekarza specjalisty (orzecznik ZUS -znowu- jutro do pracy) do chwili otrzymania decyzji Komisji (3 lekarzy). Czy rzeczywiście iść do PRACY czy siedzieć w DOMU i czekać na decyzję Komisji. Jeśli czekać w domu to może być DYSCYPLINARKA. W jakim terminie ZUS musi powołać Komisję od momentu otrzymania odwołania. Powrót do pracy to lekarz medycyny pracy trzeba mu dostarczyć zaświadczenie od lekarza prowadzącego-zdrowy-ma być lekarz rodzinny czy specjalista w tym przypadku. Nie udało mi się znaleźć na Forum. Bardzo proszę o POMOC.

Lekarz orzecznik ZUS nie może Ci nakazać powrotu do pracy - może jedynie stwierdzić brak niezdolności do pracy i na tej podstawie zakazać dalszej wypłaty zasiłku. Możesz nadal chodzić do lekarza, który może nadal wystawiać Ci zwolnienia, jeśli uważa, że nadal istnieje niezdolność do pracy; nie dostaniesz zasiłku ani wynagrodzenia, ale będziesz miała nieobecność usprawiedliwioną. Natomiast siedzenia w domu bez żadnej "podkładki" nie polecam - nawet jeśli odwołanie będzie skuteczne, to nieobecność będzie nieusprawiedliwiona, bo tyle czasu wstecz żaden lekarz zwolnienia nie wystawi, brak zwolnienia oznacza, że byłaś zdrowa, skoro zaś byłaś zdrowa, to dlaczego nie pracowałaś?

Jezeli dobrze zrozumialam,to orzecznik orzekl ze jest brak zdolnosci do pracy?Orzeczenie to dotyczy obecnego zwolnienia lekarskiego,rozumiem,że bylo do piatku.Zwolnienie lekarskie od poniedzialku,ktore masz ponoc otrzymac,musialoby znowu zostac poddane kontroli przez orzecznika,zeby orzekl,czy jestes niezdolny do pracy czy zdolny.Normalnie idziesz do lekarza.

Miałam zwolnienie od lekarza rodzinnego od 31 października do 18 listopada, 4 listopada (piątek) lekarz orzecznik ZUS unieważnił dalszą część mojego zwolnienia. 7 listopada otrzymam zwolnienie od specjalisty, załóżmy do 1 grudnia, to znaczy że do 1 grudnia w pracy NIE MAM nieobecności nieusprawiedliwionej, jednak ZUS za okres 7-18 listopada zasiłku mi nie zapłaci. Czy dobrze rozumie? ZUS wypłaci mi te pieniądze jeżeli Komisja Lekarska (3 lekarzy) uzna że jestem niezdolna do pracy (czy raczej byłam niezdolna). Czy nie ma znaczenia fakt, że w okresie 7-18 listopada będę na zwolnieniu od specjalisty, nie zakwestionowanym przez orzecznika (należy mi się zasiłek). Uważam jednak, że za okres od 21 (poniedziałek) do 1 grudnia (zwolnienie specjalisty) ZUS mi zapłaci. Jeżeli od 2 grudnia pójdę na zwolnienie, czy to od lekarza rodzinnego, czy od specjalisty to będzie ono "WAŻNE" zarówno jako usprawiedliwienie nieobecności i jako podstawa do zasiłku (koło się zamyka) (nie komentowanie tego właśnie zagadnienia traktuję jako zgodę-oczywiście wszystko jest dobrowolne). Nie wiem jeszcze tego co poruszyłam w TEMACIE-gdy trafię do lekarza medycyny pracy, to mam dostarczyć zaświadczenie, że jestem zdrowa (jest wymagane) od lekarza rodzinnego czy od specjalisty czy jest to obojętne. Medycyna pracy chyba wymaga od RODZINNEGO. Bardzo proszę o POMOC.

Witam. Od 7-18 listopada zasiłek NIE zostanie wypłacony. Reszta się zgadza. CZY TAK ? Dodatkowo medycyna pracy zaakceptuje opinie lekarza RODZINNEGO (zdrowy) TAK ? Bardzo proszę o PODPOWIEDŹ.

Witam
Proszę o pomoc w następujacej sprawie.
W trakcie okresu wypowiedzenia zachorowałem. Dostałam wezwanie na komisje ZUS gdzie "lekarz" bez zapoznawania się z dokumentacją medyczną wydał zaświadczenie o braku niezdolności do pracy od dnia następnego (czyli od jutra) z którą kompletnie się nie zgadzam. Co powinnam w tej sytuacji zrobić aby nie stracić prawa do zasiłku. Czy wystarczy jeśli od jutra otrzymam kolejne zwolnienie?? Czy muszę pisać jakieś odwołanie jeśli tak do gdzie i na jakiej podstawie, bo na świstku który otrzymałam niema żadnych informacji. Dodam ze choruję na kregosłup (choroba wraca co jakiś czas) jestem po niezbyt skutecznej wielokrotnej rechabilitacji z wykonanym rezonansem magnetycznym, oczekuje na opinie specjalisty (wizyta w litopadzie) co z tym dalej robić, liczyłam ze po komisji zostana skierowana do sanatorium o ktore sie staram. Niestety w trakcie komisji nie raczono nawet zapoznac sie z dokumentacja mojej choroby.
Bardzo proszę o pomoc.

Powrót