M
mt831
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam. Jestem na zwolnieniu lekarskim 3 miesiące wystawionym przez lekarza rodzinnego. Wczoraj (piątek) lekarz orzecznik ZUS poinformował mnie że mam iść do pracy w poniedziałek. Mam zamiar w poniedziałek otrzymać zwolnienie lekarskie od lekarza specjalisty. W przypadku gdy ZUS zakwestionuje zwolnienie specjalisty napiszę odwołanie do Komisji Lekarskiej ZUS (3 lekarzy). Na napisanie odwołania mam 14 dni (umówmy się że dam rady w 2 dni) następnie muszę czekać na decyzję ZUS w której zostanie podany termin Komisji. Po badaniu na Komisji muszę czekać na decyzję (jest przekazywana wyłącznie drogą listowną przez pocztę). Tutaj mam PYTANIE: CO ROBIĆ od momentu wstrzymania zwolnienia od lekarza specjalisty (orzecznik ZUS -znowu- jutro do pracy) do chwili otrzymania decyzji Komisji (3 lekarzy). Czy rzeczywiście iść do PRACY czy siedzieć w DOMU i czekać na decyzję Komisji. Jeśli czekać w domu to może być DYSCYPLINARKA. W jakim terminie ZUS musi powołać Komisję od momentu otrzymania odwołania. Powrót do pracy to lekarz medycyny pracy trzeba mu dostarczyć zaświadczenie od lekarza prowadzącego-zdrowy-ma być lekarz rodzinny czy specjalista w tym przypadku. Nie udało mi się znaleźć na Forum. Bardzo proszę o POMOC.