Zwolnienie lekarskie a poszukiwanie pracy

• Autor wątku Autor wątku Konkretna6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konkretna6

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witajcie. Pytanie mam do was. Od pewnego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim. Zmienił mi się dyrektor w pracy i od tej pory po prostu nie da się tam pracować. Codziennie byłam atakowana, utrudniana była mi praca, a dodatkowo nowy dyrektor obrażał mnie i straszył zwolnieniem dyscyplinarnym. Miesiąc życia w ciągłym napięciu spowodował że najpierw trafiłam do lekarza rodzinnego z załamaniem nerwowym i wysokim ciśnieniem a teraz chodzę do psychiatry bo mam nerwicę lękową która po wydarzeniach w pracy mi się nasiliła. W związku z tym jestem na zwolnieniu lekarskim ale jak pomyślę że będę musiała wrócić tam do pracy to aż się trzęsę cała bo wiem co mnie czeka. Chciała bym zatem zmienić pracę na inną. Moje pytanie jest takie czy mogę będąc na zwolnieniu lekarskim wysyłać CV, listy motywacyjne i chodzić na rozmowy kwalifikacyjne? Lekarz zezwala mi na poruszanie się. Czy to nie będzie naruszenie jakiś przepisów?

Na zwolnieniu lekarskim (L4) można uczestniczyć w rozmowach kwalifikacyjnych, jeśli nie koliduje to z procesem leczenia i zaleceniami lekarza. Ważne jest, aby aktywność ta nie pogarszała stanu zdrowia i nie była sprzeczna z celem zwolnienia lekarskiego.

A mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio zrobiłam pewną przysługę znajomemu. Pomogłam mu w czymś i on chciał mi za to zapłacić przelewem. Odmówiłam mu bo obawiałam się że ZUS się przyczepi że zarobkuję. Czy jeżeli na moim koncie pojawiła by się wpłata od jakiejś osoby to ZUS może odebrać mi za to prawo do wynagrodzenia chorobowego?

Powrót