zwolnienie lekarskie a praca

• Autor wątku Autor wątku corner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

corner

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Pracownica zwolniła się z pracy po przepracowaniu 5 godzin w danym dniu. Zwolniła się ze względu na bardzo złe samopoczucie. Z zakładu pracy udała się do lekarza, który wydał jej zwolnienie obejmujące dzień, w którym była w pracy (świadczyła pracę przez 5 godzin). Zgodnie z grafikiem tego dnia miała przepracować 8 godzin.

Czy należy jej się wynagrodzenie za czas zwolnienia od pracy, czy też należy jej wypłacić 80% wynagrodzenia za cały dzień - za czas niezdolności do pracy (zgodnie z wystawionym zwolnieniem lekarskim). Jak potraktować te 5 godzin, które pracownica w danym dniu faktycznie przepracowała?

W mojej ocenie 100% za 5 godzin i 80% za 3 godziny.

Ale przepisy prawne nie przewidują zwolnienia lekarskiego na część dnia pracy. Nie przewidują również (Art.92. kp) wypłaty wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy za niepełny dzień.

właśnie ... :) Dlatego napisałem, że to w mojej opinii, bo przepisy takiej sytuacji w ogóle nie przewidują. Natomiast za pracę wykonaną należy się 100% wynagrodzenia - trudno by pracownikowi za pracę wykonaną zapłacić teraz 80%, a jeszcze trudniej by wypłacić 100% za niewykonaną.

To tylko propozycja - głowy nie dam, że to najlepsze rozwiązanie :)

:) Wyniknąć może problem z ewentualnym świadectwem pracy. Należy wpisać za ile dni w roku kalendarzowym pracownik otrzymał wynagrodzenie zgodnie z art. 92 kp. Nie można tam wpisać godzin. Także okresy nieskładkowe muszą być określone w dniach nie w godzinach. :)

Zgadzam się z tym wszystkim, o czym pisano wyżej.

A gdyby tak, pracownik w porozumieniu z pracodawcą ustalił, czy za dzień, o który się rozchodzi wypłacone zostanie 100, czy 80% wynagrodzenia?
Jeśli wybór padnie na 100%, wtedy do zwolnienia należy dodać adnotację, iż w tym dniu pracownik faktycznie pracował.

Kodeks pracy nie zabrania pracodawcy ustalania wyższego niż 80% wynagrodzenia za czas choroby.

Powrót