Zwolnienie lekarskie a prawo do ochrony prywatności

• Autor wątku Autor wątku pet57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pet57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mieszkam i pracuję od kilku lat w Niemczech. Jestem zatrudniony w firmie rolniczo-ogrodniczej na podstawie umowy zawartej z pracodawcą w wymiarze 40 godz. tygodniowo. Oto kilka pytań dotyczących mojej sytuacji:
1. Czy mój pracodawca ma prawo żądać ode mnie (lub lekarza) poufnych (moim zdaniem) informacji dotyczących przyczyn przebywania na zwolnieniu
lekarskim (co mi dolega? jakie leki biorę? jaką terapię lub kurację mi zlecono?)?
Czy może żądać ode mnie skrócenia okresu zwolnienia lekarskiego i podjęcia pracy przed jego upływem? I czy ma prawo zmuszać mnie do bezwzględnego pozostawania w domu w tym czasie, pomimo że lekarz tego nie zalecił (choroba to uraz ręki powstały w pracy. chociaż nie został zakwalifikowany jako wypadek przy pracy przez niemieckiego chirurga)? Czy ma on jakiekolwiek prawo kontrolowania mnie w czasie zwolnienia lekarskiego i zmuszania do przebywania w domu. jeżeli uraz powstał w czasie pracy, jego charakter nie budzi żadnych wątpliwości a opinia lekarza nie zaleca pozostawania w domu? I czy zaświadczenie lekarskie nie jest jedynym żródłem informacji dla pracodawcy przewidzianym prawem?
2. Mój pracodawca uchyla się od płacenia mi za święta przypadające w dni robocze, za nadgodziny (pracuję ok. 50- 60 godz./tydz.) w dni robocze oraz wolne od pracy, argumentując, że w rolnictwie takie wynagrodzenie nie przysługuje (pracuję w firmie, a nie u indywidualnego rolnika). Czy mój szef łamie prawo, a jeżeli tak, to jakie mam szanse, aby uzyskać rekompensatę i za jaki okres? I jak to przeprowadzić zgodnie z prawem?

1) Pracodawca może żądać jedynie przedłożenia zaświadczenia lekarskiego. Nie może żądać skrócenia okresu zwolnienia. Nie może żądać pozostawania w domu, jeżeli lekarz tego nie zalecił.
2) Jeżeli w umowie jest przewidziany 40-godzinny tydzień pracy a pracodawca żąda dłuższej pracy, to przysługuje wynagrodzenie za nadgodziny. Roszczenia o wynagrodzenie przedawniają się z upływem trzech lat, za ten okres możesz domagać się zapłaty. Przed sądem będziesz musiał te nadgodziny jakoś udowodnić.

Powrót