Zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie w Rodzinnym Domu Dziecka

• Autor wątku Autor wątku mikr23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikr23

Użytkownik
Odpowiedzi
43
- Zwolnienia lekarskie -
Wyrok Sądu Najwyższego z 26 września 2001 r., sygn. akt I PKN 638/00 - "Celem zwolnienia lekarskiego jest odzyskanie zdolności do pracy i w czasie jego trwania pracownik nie może podejmować czynności sprzecznych z tym celem".
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z 12 listopada 2002 r., sygn. akt III AUa 3189/01. "Adnotacja na zwolnieniu lekarskim, że "pacjent może chodzić" nie usprawiedliwia wykonywania pracy przez pracownika. Taki zapis upoważnia go jedynie do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego, np. poruszania się po mieszkaniu, udania się na zabieg czy kontrolę lekarską".

A co w przypadku jak jestem osobą prowadzącą Rodzinny Dom Dziecka na umowę zlecenie i praca moja polega na teoretycznie zwykłych czynnościach jak opieka nad dziećmi i w czasie mojego zwolnienia dzieci są dalej pod moją opieką?
Dlaczego wtedy mam dostać 80% (pod warunkiem opłacania dobrowolnej składki chorobowej) lub nic jeżeli nie opłacam składki chorobowej.
Wiem - mogę nie brać zwolnienia ale wtedy to lekarz bierze odpowiedzialność na siebie jeżeli coś mi się stanie w tym czasie (nie chodzi mi o katarek tylko zwolnienie po operacji).
Jak do przypadku umów cywilnoprawnych mają się przepisy o zwolnieniach lekarskich.
Na moim rachunku za wykonane zlecenie pracodawca wstawił adnotację:
adnotacja.jpg

RDD prowadzę we własnym domu. Czy zwolnienie lekarskie może mnie zwolnić z bycia opiekunem prawnym moich dzieci? Moim zdaniem nie.

Powrót