zwolnienie lekarskie a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku eva5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eva5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
czy prowadząc DG i będąc na zwolnieniu lekarskim mogę co miesiąc wypłacać i przyjmować rachunek za umowę o dzieło czy dopiero mogę po powrocie- czyli jak się skończy zwolnienie

Przedsiębiorca będąc na zwolnieniu lekarskim nie może robić wypłat, przyjmować rachunków, podpisywać faktur itp. Nie powinien nawet wchodzić do miejsca wykonywania działalności. (Chyba, że to jest jego mieszkanie). :)

Witam,
jestem na zwolnieniu lekarskim w zwiazku z ciażą. Jestem zatrudniona na umowe o prace oraz prowadze działalnosc gospodarcza. Działalność polega na wysyłaniu comiesiecznych zestawien do urzedu ( drogą elektroniczna). Od wrzesnia 2008 mam zatrudniona osobę, która za mnie te zestawienia przygotowuje, natomiast ja tylko wysyłałam je i po wydruku przez nią podpisywałam.Teraz mam podpisane upowaznienie z ta osoba, odnośnie podpisywania przez nią faktur i reprezentowania mnie w czasie mojej nieobecnosci.
Działalnosc prowadze w miejscu zamieszkania.
Czy nadal taka działalnosc moge prowadzic- czy mam zawiesic,aby nie stracic zasiłku chorobowego??
bas23

Ostatnia edycja:
Jeśli wszystko robi zatrudniony pracownik, to przedsiębiorca może chorować :) Byleby w czasie choroby nie wykonywał żadnych prac w firmie, lepiej nawet nie wchodzić do pokoju w którym pracuje osoba zatrudniona :).

rozumiem, ale podpisac dokumentów które on przygotowuje tez nie mogę???
a w jaki sposób wykonac zapłate za usługe?
aha jeszcze jedno-na tych zestawieniach comiesiecznych sa moje dane-bowiem to ja podpisywałam umowe z Firma dla które te zestawienia przygotowuję i ja mam uprawnienia do tego rodzaju przygotowania zestawien

Ostatnia edycja:
Witam,
mam jeszcze pytanie odnośnie składek jakie bede musiała opłacac- za listopad -bowiem mam zwolnienie przez cały miesiąc-a wiec z umowy o prace nie zostana odprowadzone składki?

Powrót