Zwolnienie lekarskie a UP.

• Autor wątku Autor wątku Pytaczkaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pytaczkaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Miesiac temu mialam wypadek i skonczylo sie na zlamaniu kosci strzalkowej.Niestety ale teoretycznie noga powinna byc juz zdrowa jednak czuje silny bol i kuleje.Termin u ortopedy na NFZ mam dopiero na styczen a zwolnienie lekarskie skonczylo mi sie.Prywatnie nie chce isc poniewaz jedna wizyta to koszt okolo 100zl + okolo 40zl za RTG i kolejne 100zl za druga wizyte .Niestety ale sa to dla mnie duze koszta.

W urzedzie jako ze zwolnienie lekarskie sie skonczylo dano mi skierowanie do pracodawcy.Chcialabym sie dowiedziec czy jezeli pracodawca mnie jakims cudem przyjmie pomimo problemow z noga to czy moge po prostu po podpisaniu z nim umowy pojsc zglosic do urzedu podpisanie umowy a nastepnie nie przyjsc do pracy co bedzie skutkowalo zwolnieniem i czy w tej sytuacji bede mogla sie ponownie zarejestrowac w urzedzie pracy.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Przede wszystkim o zwolnieniu lekarskim decyduje lekarz, zatem skoro nie podjął decyzji o jego kontynuacji, to dla PUP jesteś zdrowa i zdolna do pracy.

To, że pracodawca zaakceptuje Twoją kandydaturę, to jeszcze nie wszystko.... przed przystąpieniem do pracy musisz uzyskać opinię lekarza medycyny pracy czy jesteś zdolna ją na tym stanowisku podjąć. To lekarz medycyny pracy decyduje czy dopuści cię do pracy na danym stanowisku (uwzględniając przebyte choroby, zwłaszcza ostatnie i opinię lekarza prowadzącego) czy nie... i ani przyszły pracodawca, ani PUP, ani Ty nie macie prawa tej opinii podważyć.
Zatem zaczekaj na decyzję pracodawcy, a w przypadku przyjęcia do pracy na opinię lekarza medycyny pracy.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za odpowiedz.
Mialam zwolnienie lekarskie na miesiac.Jezeli chcialabym dostac nowe to musze pojsc prywatnie do ortopedy a termin na fundusz mam dopiero w styczniu.Lekarz internista stwierdzil ze nie wypisze nowego zwolnienia bo od tego jest ortopeda ktory musi zbadac noge.
To ze lekarz medycyny stwierdzi ze jestem zdolna do pracy to nie watpie.W zwiazku z tym czy jak podpisze umowe z pracodawca i zglosze to do urzedu a nastepnie nie przyjde do pracy co bedzie skutkowalo zwolnieniem bede mogla sie ponownie zarejestrowac? Pytam sie bo wole wiedziec wszystko na ten temat w razie "czarnego" scenariusza.

Pytaczkaaa napisał:
Miesiac temu mialam wypadek i skonczylo sie na zlamaniu kosci strzalkowej.Niestety ale teoretycznie noga powinna byc juz zdrowa jednak czuje silny bol i kuleje.
Pytaczkaaa napisał:
To ze lekarz medycyny stwierdzi ze jestem zdolna do pracy to nie watpie.
Zatem jesteś zdolna do pracy. Czyli co, symulujesz? Przepraszam, ale z takim przekonaniem wyprzedzasz opinię lekarza, że nie sposób myśleć inaczej.
Może jednak warto dać szansę lekarzowi ocenić czy Twoje schorzenie (może nie do końca wyleczone albo symulowane... tego nie wiem) pozwala na pracę na konkretnym stanowisku pracy. Podkreślam zwrot "konkretnym stanowisku pracy", bo lekarz medycyny pracy nie będzie oceniał ogólnego stanu Twojego zdrowia, ale oceni wyłącznie zdolność do pracy na konkretnym stanowisku pracy m.in. czy przebyte choroby w tym nie przeszkadzają. A co to za stanowisko... jeśli mogę spytać?
Pytaczkaaa napisał:
czy jak podpisze umowe z pracodawca i zglosze to do urzedu a nastepnie nie przyjde do pracy co bedzie skutkowalo zwolnieniem bede mogla sie ponownie zarejestrowac?
Zarejestrować się można o ile posiada się wymagane w tym celu dokumenty wymienione tutaj - http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Ostatnia edycja:
Powrót