S
Suzi37
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam ! Mam bardzo poważny problem ... kilka miesięcy temu moja mama próbowała popełnić samobójstwo , ledwo z tego wyszła, prawie miesiąc leżała w szpitalu i tam stwierdzono, że od dłuższego czasu choruje na depresję. Z tego tytułu dłuższy już czas jest na zwolnieniu lekarskim (dokładnie od kwietnia ), miała już jedną komisję przed Zus-em. Mieszkam zagranicą tak więc gdy mama zakończyła leczenie szpitalne postanowiłam zabrać ją do siebie żeby stanęła na nogi, zresztą lekarz uznał, że będzie to najlepsze z możliwych rozwiązań( mój ojciec również jest zagranicą, a nawet gdyby nie był, to ich relacje nie są najlepsze ), tak więc mamą nie miał się kto zająć. Dzisiaj dostałam telefon od babci , że zakład, w którym mama pracowała przed całym zajściem,prosi o pilne stawienie się mamy na terenie ich działalności . Tu właśnie zaczynają się moje pytania...Z tego co wyczytałam pracodawca może skontrolować osobę będącą na chorobowym do 33 dnia zwolnienia, a ten czas minął dawno temu...czy faktycznie tak jest? Również nurtuje mnie mnie to czy mama złamała prawo wyjeżdżając skoro takie były zalecenia lekarzy oraz fakt, że jest to choroba, która nie wymaga ciągłego leżenia w domu ? Nurtuje mnie to wszystko i złości dlatego, że mama chce wracać do Polski, bo boi się nieprzyjemności, które mogą z tego wyniknąć, a ja wiem, że nie jest jeszcze gotowa zostać z tym wszystkim sama. Rozumiem kontrolę Zus-u, bo taką mama jak wcześniej wspomniałam już miała ale czy pracodawca ma prawo postępować w ten sposób ?Co mogę zrobić w tej naprawdę trudnej dla mnie sytuacji ? Z góry dziękuję za pomoc .
Ostatnia edycja: