Zwolnienie lekarskie a wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku lewyzprawa1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lewyzprawa1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

od lipca br. pracuję w Niemczech, jestem tam zatrudniony przez polskiego pośrednika pracy. Tydzień temu po pracy miałem wypadek samochodowy w skutek tego wypadku mam problemy z karkiem i stłuczony barek - pracodawca powiedział mi żebym zjechał do Polski na leczenie. Tak się złożyło, że akurat następne dwa dni miałem wolne w grafiku. Trzeciego dnia miałem iść normalnie do pracy, ale zadzwoniłem do pracodawcy, że mam zwolnienie lekarskie podałem mu od kiedy do kiedy jestem na zwolnieniu po czym on mi mówi, że wisi nade mną zwolnienie dyscyplinarne za "opuszczenie miejsca pracy". Dzisiaj pocztą dostałem "Wypowiedzenie w trybie nadzwyczajnym" "z ważnej przyczyny w rozumieniu § 626 BGB (niem. kc) z powodu porzucenia pracy". Jest to umowa o pracę na okres 6 msc.
Znalazłem ten paragraf na który się powołali i brzmi tak: "§ 626. Każda strona może wypowiedzieć stosunek służbowy bez zachowania czasokresu wypowiedzenia, jeżeli zajdzie ważny ku temu powód."

Mam zamiar iść do kancelarii prawnej w moim mieście i walczyć o swoje. Tylko czy nie jestem na pozycji straconej?:mad:

Z kim masz zawarta umowe? Z niemieckim pracodawca, czy polskim i jakiemu prawu podlega umowa.
Druga kwestia to czy przeslales pracodawcy zwolnienie lekarskie? Samo powiadomienie telefoniczne nie wystarczy. Z reguly umowy o prace przewiduja co nalezy zrobic i dostarczyc w przypadku choroby.

Moje wstepne rozeznanie sprawy jest takie, ze wprawdzie byc moze zwolnienie w trybie natychmiastowym jest nieskuteczne ale zostanie przez sad zakwalifikowane jako zwolnienie w trybie zwyklym. W okresie probnym oznacza to dwutygodniowy termin wypowiedzenia za ktory pracodawca bedzie musial jeszcze wyplaci.

Jesli chcesz kwestionowac wypowiedzenie musisz sie spieszyc ze zlozeniem pisma w sadzie, poniewaz terminy sa krotkie.

Witam
Nie wiem czy to odpowiedni wątek, ale nie chce tworzyć kolejnego podobnego tematu.
Podjełem prace w Niemczech za pośrednictwem polskiego pośrednika.
Tzn. sprawa wyglądała następująco:
1. Po przejściu rozmów rekrutacyjnych, na początku września przeszedłem szkolenia w Niemczech kierujące mnie do pracy u niemeickiego Pracodawcy, po ukończeniu szkolenia dostałem do podpisania umowę z nimieckim Pośrednikiem Pracy (termin obowiązywania umowy od 21.09.2014r, umowa w jezyku niemieckim)
2. 18.09.2015r podpisałem z polskim pośrednikiem umowę o skierowanie do pracy za granicą na czas nieokreślony (umowa w języku polskim), informujaca m.in kto będzie moim pracodawcą oraz ogólne warunki zatrudnienia u niemieckiego pracodawcy.
21.09.2015 roku zacząłem prace w firmię
- praca na wyjazdach od poniedziałku do piątku na terenie UE, w tym okresie pracodawca opłaca nocleg
od piątku do niedzieli zakwaterowanie we własnym zakresie, w tym wypadku wracałem na weekend do domu
09.10.2015r. wieczorem wracając do Polski na weekend zostałem telefonicznie poinformowany przez Pośrednika o zwolnieniu z pracy. Nad ranem 10.10.2015r. dojeżdzając do domu miałem wypadek samochodowy. Na skutek którego nie byłem w stanie stwić sie w poniedziałek w Pracy (1 tygodniowy okres wypowiedzenia). Poinformowałem o tym zdarzeniu (11.10.2015r.) Pośrednika.
12.10.2015r. udałem sie do specjalisty chirurgii urazowej i po badaniach okazało sie że mam uszkodzony odcinek szyjny kręgosłupa, otrzymałem zwolniene lekarskie ZUS ZLA do 03.11.2015r. Wysłałem go priorytetrm do Pracodawcy niemieckiego (zgodnie z zaleceniami Pośrednika).
Przechodząc do meritum, moje pytanie brzmi następująco:
1. Czy przysługuje mi chorobowe po ustaniu stosunku pracy z Niemieckim Pracodawcą? (rozwiazanie stosunku pracy z dniem 17.10.2015r.)
2. Jeśli tak, to czy moim obowiązkiem jest powiadomienie AOK, czy zrobi to pracodawca?
3. Czy ewentualne dalsze zwolnienie pownienem wysłać AOK?
4. O co powinienem poprosić, lub co powinienem przedstawić w AOK? (oprócz zwolnienia lekarskiego)
Z poważaniem
AARTUSS

1. Chorobowe przysługuje od dnia zwolnienia lekarskiego. Pierwsze 6 tygodni zapłacić powinien pracodawca, ale jak w trakcie umowa wygasa, to płatność przyjmie Krankenkasse.
2. Zwolnienie lekarskie powinno zostać wysłane nie tylko do pracodawcy, ale i do Krankenkasse NATYCHMIAST jeżeli było wystawione w Polsce. Jeżeli było wystawione w Niemczech, ma Pan na to 3 dni.
3. Dalsze zwolnienia proszę wysyłać do AOK
4. Nic wiecej nie musi Pan przedstawiać, ale należy zostawic swoj dokładny adres polski wraz z numerem telefonu, jeżeli przebywa Pan w Polsce. Krankenkasse nalezy poinformować, że wszelką korespondencję mają przesyłać na adres polski, ponieważ tam jest Pan pod stałą opieką lekarską.

Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedź
Pozdtawiam
ARTUSS

Witam

Mam pytanie przepracowalem u niemickiego pracodawcy 2 lata , teraz bardzo chcialbym wrocic do Polski poniewaz mam zone w ciazy, i moje pytanie jets takie czy jak bede chodzil na zwolnienie to jest szansa ze pracodawca mnie zwolni?? a czy jak zloze sam wypowiedzenie z pracy to bedzie przyslugiwal mi zasile dla bezrobotych??

Jak sam zlozysz wypowiedzenie, dostaniesz 3-miesieczna blokade na zasilek dla bezrobotnych.
A jak wrocisz do Polski, to zasilek i tak mozna transferowac tylko na 3 miesiace, potem nie bedziesz nic dostawac

Powrót