zwolnienie lekarskie, dzialność gospdarcza, bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku oplateki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oplateki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
proszę o radę, skomplikowała mi się sytuacja życiowa i nie wiem co robić. Prowadzę działalność gospodarczą od wrzesnia 2012, początkowo płaciłam preferencyjne, "małe" składki zus, do kwietnia 2013r. (8 miesięcy). Ponieważ pojawiły sie kłopoty zdrowotne, obawiając się, że będę zmuszona brać zwolnienia lekarskie, od maja 2013 opłacam pełne składki zus,czyli od 7 miesięcy licząc z listopadem. Wczoraj lekarz poinformował mnie, że faktycznie nie jest dobrze, realna jest konieczność operacji i potem dłuższego leczenia. Jest prawdopodobne, że nie będę mogła już prowadzić działalności. Mało ze choroba to pojawiło się widmo bezrobocia.
I tu moje pytanie:czy jeśli w grudniu 2013 pójdę na zwolnienie lekarskie, możliwe, że będzie trwało do pól roku wraz z operacja i dalszym leczeniem, to czy po tym okresie, biorąc biorać pod uwge dotychczas opłacane składki na Fundusz Pracy (7 miesięcy) i 6 miesięcy pobierania zasiłku chorobowego będę mieć prawo do zasiłku dla bezrobotnych? Czy w momencie rozpoczęcia zwolnienia zamknąć działalność? Czy dopiero po zakończeniu zwolnienia?

Powrót