Zwolnienie lekarskie i tlumaczenie swiadectwa

• Autor wątku Autor wątku janta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!!!
Mam dwa pytania:

po krotce o mnie ,mieszkam w Niemczech od 2 lat,na razie jestesmy na zasilku,latem wzielam zglosilam w Jobcenter ze chcialabym wziasc urlop i pojechac z dziecmi do Polski zeby spotkaly sie z babciami.
Otrzymalam urlop.Pod koniec urlopu mialam ciezkie zapalenie pluc no i dostalam zwolnienie,zaraz pierwszy dzien po zwolnieniu stawilam sie w Jobcenter,pani byla na mnie wsciekla,ale nie o to chodz......rzucila mi tymi zwolnieniami ,troche pogadala i kazala mi je przetlumaczyc bo ona nic z nich nie rozumie(to oczywiste)
Zachowanie pani w Jobcenter bylo bardzo dla mnie nie przyjemne i dlatego moje pytanie

1.czy to moj obowiazek jest tlumaczyc te zwolnienie,szukalam odpowiedzi w internecie ale moj niemiecki nie jest za dobry i nie bardzo wiemkto ma obowiazek przetlumaczyc to zwolnienie.Prosze o pomoc jak ktos na ten temat cos wie.Bardzo mi zalezy

Przetlumaczylam niedawno swiadectwo szkolne,bo musze szukac pracy.

2Teraz mam pytanie czy moge sie starac o pieniadze w Jobcenter na to tlumaczenie.Z tego co czytalam to chyba mozna sie starac,dopisuja to do Bewerbungkosten ale znowu problem ze zrozumieniem urzedowego jezyka niemieckiego.Nie chce w Jobcenter sie pytac jak sama nie wiem.....wlasciwie jak ja nie wiem to oni mi na pewno nie powiedza czy moge .

z gory dziekuje za odpowiedz

Witam,
z tego co mi wiadomo, instytucja we własnym zakresie powinna tłumaczyć przedłożone przez Panią dokumenty, ale niestety nie jestem pewna na 100%.
W przeciwnym razie warto się dowiedzieć czy dokument musi przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego..., bo jeśli nie, może razem z kimś bliskim uda się Pani przetłumaczyć.

Dzieki za odpowiedz:)
Bylam u polskiego lekarza i on mi przetlumaczyl.Ale jestem wsciekla na Jobcenter i chcialam wiedziec czy musialam to zrobic,czy tylko byla to moja dobra wola.Wscieklosc troche puscila .....

Zalezy mi jeszcze na odpowiedzi czy koszta tlumaczenia swiadectwa mozna wlaczyc do Bewerbungskosten?Moze ktos cos wie,czytalam to na jednej stronce,ale moja znajomosc niemieckiego jest bardzo slaba i nie wiem czy dobrze sobie to przetlumaczylam.Czekam nadal na odpowiedz moze ktos cos wie.
Pozdrawiam

Powrót