Zwolnienie lekarskie l4

• Autor wątku Autor wątku Adam93Lodz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam93Lodz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Nie mogę znaleźć podobnego wątku.

Mam do Was pytanie, jak mam zgłosić się do ZUSu po świadczenie, umowa o pracę skończyła mi się 29 września. Gdzie od końca umowy jestem na l4, lekarz nie mógł wysłać zwolnienia do pracodawcy bo nie odprowadza za mnie składek.
Gdzie i jak zgłosić się do ZUSu aby wypłacał mi świadczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

A po polsku? Poki miales umowe o prace powinieneś dostarcxyc zwolnienie do pracpdawcy. Nie rozumiem problemu.

Witam, nie zakładam nowego wątku, podpytam tutaj.
Narzeczony od 13 czerwca jest na zasiłku chorobowym. 30 czerwca zakończył prace i aktualnie zasiłek wypłaca ZUS.
Ale... Narzeczony na umowie o pracę miał stałe wynagrodzenie 7100 brutto. Z ZUS dostaje ok 2500 do 2600 zł miesięcznie. Pani w ZUS powiedziała że zasiłek nie jest wyliczany z jego wynagrodzenia a że średniej krajowej.
Pierwszy raz słyszę o czymś takim bo znajomi bedac na L4 (firma powyżej 200 pracowników, u narzeczonego 10 - nie wiem czy to ma znaczenie) dostawali 80 procent średniej z 12 miesięcy i były to kwoty powyżej 6000 zł netto...
Proszw o informacje czy można się od tego odwoływac.
W takiej sytuacji sama boje się iść w ciąży na L4... Jeżeli aktualnie zarabiam ok 8 tys netto miesiecznie to też mi to wylicza że średniej krajowej?!

Powrót