zwolnienie lekarskie na początku stażu

• Autor wątku Autor wątku madziorek203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziorek203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, pierwszy raz piszę na forum więc z góry przepraszam jeśli robię coś źle.
Od 20.05.2014 zaczął się mój staż efs. Niestety 16.05.2014 trafiłam do szpitala, to było poronienie. .. :-( ze szpitala wyszłam dzień przed rozpoczęciem stażu i nie wzięłam zwolnienia z dwóch powodów : nie chciałam zaczynać stażu od zwolnienia, po drugie chciałam iść do pracy aby nie myśleć o tym przykrym doświadczeniu... niestety już pierwszego dnia przekonałam się, że nie dam rady pracować ze względu na bardzo złe samopoczucie fizyczne i psychiczne po poronieniu. Jest to ciężka praca fizyczna. .. nie wiem co powinnam zrobić w tej sytuacji... czy będę miała kłopoty u pracodawcy lub w urzędzie pracy jeśli wrócę do lekarza po zwolnienie? Czy poniosę jakieś konsekwencje? Bardzo proszę o pomoc. ..

Konsekwencją może być przerwanie stażu (i pozbawienie prawa do stypendium) z uwagi na brak możliwości prawidłowej realizacji stażu z uwagi na twoją nieobecność na stażu. Trudno stwierdzić po jakim czasie nieobecności to nastąpi, gdyż jest to sprawa uzależniona od stanowiska pracy i charakteru pracy na stażu oraz opinii pracodawcy oraz PUP. Podczas zwolnienia lekarskiego trwającego krócej niż 90 dni PUP nie może nałożyć na Ciebie konsekwencji z tytułu przerwania stażu z Twojej winy tj. pozbawić statusu bezrobotnego.
Może warto w tej sytuacji porozmawiać szczerze z pracodawcą o twojej sytuacji osobistej, aby wystąpił o rozwiązanie umowy korzystając z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych , aby też nie blokować miejsca stażu zarówno pracodawcy jak i innemu bezrobotnemu.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Myślę, że wezmę kilkudniowe zwolnienie aby się pozbierać i nabrać sił a potem wrócę do pracy. Jeśli sobie nie poradzę to sama zrezygnuje ze stażu. Chociaż wtedy urząd zapewne pozbawi mnie statusu bezrobotnego. ..

Powrót