zwolnienie lekarskie niemieckie

• Autor wątku Autor wątku przemko11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemko11

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dobry Wieczór !

Mam takie pytanko moja żona pracuje w Niemczech jest zatrudniona bezpośrednio u niemickiego pracodawcy, pracuje na pół etatu w zwiazku z powyzszym chciałbym dowiedziec sie czy moze isc na zwolnienie lekarskie w niemczech czy w polsce ? Oraz jak wyglada w takiej sytuacji wynagrodzenie?

jezeli jest zatrudniona u niemieckiego pracodawcy to moze pojsc na zwolnienie w DE jak i w PL. Moja sasiadka byla w PL u rodziny i wyladowala w szpitalu. Nadal pracuje wiec chyba uznali jej ten pobyt. Obecnie ma rehabilitacje w DE
Przeciez kazdemu moze sie cos stac, kazdy moze miec wypadek w podrozy....
Z wynagrodzeniem nie pomoge.

Dzieki za pomoc ale dalej niewiem gdzie ma sie udać do lekarz w niemczech czy w polsce w twoim wypadku to znajoma leczy się w de.
Pozdrawiam

Skoro ma ubezpieczenie to smialo moze isc w DE do lekarza, nie ma problemu.
Chyba pracodawca placi jej ubezpieczenie?

Jesli zona ma ubezp. zdrowotne w De. to moze iśc do lekarza w De. jeśli akurat zachoruje w Pl. to tez moze pójśc na pogotowie i powołac się na niemieckie ubezp. okazać kartę.
Ja pracując w De. złamałam sobie ręke w Pl. i dostałam normalnie 100% wynagrodzenia, wydaje mi się że jest to przez 6 tyg. (Lohnfortzahlung) a potem jest Krankengeld, chyba 70 % wynagrodzenia. Ale nie wiem jak to jest na pół etatu, bo ja pracuje na cały.

Powrót