Zwolnienie lekarskie staż 2018

• Autor wątku Autor wątku Boro1996
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

Boro1996

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam jestem na stażu od około 3 miesięcy koniec stażu przypada na 30 listopada kilka dni temu dostałem wyniki rezonansu kolana które wykazało zerwanie więzadła krzyżowego przedniego i uszkodzoną łąkotkę,pracuję w sklepie meblowym gdzie codziennie odbieram dostawy często wnosimy na sklep który znajduje sie na piętrze ciężkie narożniki szafy itd. obecnie mam problem z chodzeniem a co dopiero z noszeniem ciężkich rzeczy jestem umówiony do specjalisty w przyszłym tygodniu który potwierdzi opis rezonansu i tu moje pytanie czy mogę ciągnąć zwolnienie lekarskie do końca stażu ponieważ mój stan zdrowia nie pozwala mi wykonywać pracy,prosiłbym o pomoc.Pozdrawiam

Boro1996 napisał:
czy mogę ciągnąć zwolnienie lekarskie do końca stażu ponieważ mój stan zdrowia nie pozwala mi wykonywać pracy,
Może Pan "ciągnąć zwolnienie" jeśli lekarz jest takiego samego zdania co do stanu zdrowia co Pan. Mówiąc wprost, lekarz stwierdzi niezdolność do pracy, to nie musi Pan mieć zgody pracodawcy czy użytkowników tego forum, aby z niego skorzystać.
Odrębną natomiast kwestią jest czy staż faktycznie będzie trwał do 30 listopada... organizator stażu ma bowiem prawo wystąpienia o przerwanie stażu, który nie jest realizowany w sytuacji usprawiedliwionej nieobecności stażysty na stażu (np. choroba), która jednocześnie spowoduje, że program stażunie ma szans zostać zrealizowany. Jak dostarczy Pan zwolnienie lekarskie trzeba poczekać na ruch organizatora stażu.
Musi Pan się jednak liczyć z pozbawieniem prawa do stypendium, jeśli PUP orzeknie o przerwaniu nierealizowanego fizycznie stażu przed planowanym zakończeniem.

Ostatnia edycja:
Rozmawiałem już z szefem i mówił żebym sie jak najszybciej określił czy mogę nosić meble czy nie bo on potrzebuje sprawnego pracownika :/ z teco co Pan pisze jestem tak czy siak na przegranej pozycji bo szef jest typowym "Januszem cebulakiem" i moje zdrowie go nie interesuje,naprawdę nie wiem co mam robić bo staż wykonywałem bardzo profesjonalnie i pracodawca był ze mnie zadowolony aż do teraz ale zdrowie jest dla mnie ważniejsze wracając do tematu nawet jeżeli ortopeda wipysałby mi zwolnienie na miesiąc to i tak nic mi to nie da bo Pracodawca pójdzie do PUP i powie że przez mój stan zdrowia nie jestem w stanie kontynuować stażu ?

Pewnie pójdzie, natomiast pytanie czy poprze go PUP, bo ostatecznie o przerwaniu stażu zdecyduje urząd.

1000zł na miesiąc to tak jakby mi ktoś napluł w twarz jedyne plusty tej roboty,że mam blisko do niej jeszcze miesiąc przeboleje ale nigdy więcej staży u Januszy Cebulaków którzy mają Cie za frajer i wykorzystują jakby Ci płacili co najmniej 5k

Assytentcik napisał:
Czyli niecałe 5 zł za godzinę?

Ugadałem się z szefem Januszem że do końca stażu tylko siedze na sklepie ewentualnie montaż mebli na magazynie ale o żadnym noszeniu nie ma mowy chociaż tyle..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Boro, ale dałeś się oszukać... Czasy się zmieniły i obecnie trudniej jest znaleść pracownika, niż pracę. Już nawet ukraińcy za robotę fizyczną chcą co najmniej 15 zl/h. A Ty dymasz fizycznie dźwigając ciężary za marne grosze.

Niby czego można się nauczyć na tym niby stażu? Co gdzie leży czy obsługa kasy fiskalnej to nauka max 1 tydzień.

Assytentcik napisał:
Boro, ale dałeś się oszukać... Czasy się zmieniły i obecnie trudniej jest znaleść pracownika, niż pracę. Już nawet ukraińcy za robotę fizyczną chcą co najmniej 15 zl/h. A Ty dymasz fizycznie dźwigając ciężary za marne grosze. Niby czego można się nauczyć na tym niby stażu? Co gdzie leży czy obsługa kasy fiskalnej to nauka max 1 tydzień.
Nie roztrząsamy tutaj zasadności skierowania na staż i wysokości wynagrodzenia.

Boro1996
Mezczyzna.gif
pytał o zwolnienie lekarskie na stażu i odpowiedź otrzymał. Dalsza dyskusja na ten temat rodzaju pracy, wysokości stypendium stażowego określonego odpowiednimi przepisami, postawy "Janusza biznesu" itp uważam za zbędną. Temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót