Zwolnienie Lekarskie WF

• Autor wątku Autor wątku Kamil.whb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil.whb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, otóż mam zwolnienie całoroczne z zajęć WF (uszkodzone kolano). Do tej pory nie było problemu z wychodzeniem do domu gdy była to pierwsza bądź ostatnia lekcja. Do dyrekcji szkoły było złożone pismo o braniu odpowiedzialności rodziców. Lecz jak wygląda sytuacja gdy mam ukończone 18 lat? Czy i jaki pismo muszę złożyć by niepotrzebnie nie siedzieć na lekcji podczas, której nic nie będę robił?

Kamil S.​

Napisz sam dokładnie takie samo pismo, że wychodzisz ze szkoły na własną odpowiedzialność, za moich zamierzchłych czasów wystarczyło.

A czy istnieje jakiś zapis prawny, który zezwala na takie działanie?

Mając ukończone 18lat nie znajdujesz się dłużej pod władzą rodzicielską, więc gdyby napisali to Twoi rodzice nie miałoby to mocy prawnej. Jakiego konkretnie zapisu prawnego potrzebujesz, takiego który zezwala na to, abyś sam reprezentował siebie?

Art. 92. Okres trwania władzy rodzicielskiej
Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską.

Art. 10. § 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.

§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.

Art. 11. Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.

Zdolność do czynności prawnych jest to zaś zdolność do dokonywania we własnym imieniu czynności prawnych, czyli do przyjmowania i składania ważnych oświadczeń woli. Podpisanie takiego dokumentu jest właśnie złożeniem ważnego oświadczenia woli. Rodzic nie może tego zrobić za Ciebie, ponieważ nie posiada już władzy rodzicielskiej.

Co do tego czy szkoła ma obowiązek Ciebie zwolnić z WFu - sprawdź co masz na ten temat zapisanego w statucie, gdy uczyłem się w liceum również byłem zwolniony z WFu i odnośnie tego miałem zapis w statucie szkoły, ale w Twojej może być np. jakiś który zamiast zwolnienia Ciebie z WFu i wysłania do domu przewiduje dla Ciebie w ramach zajęć WF jakieś zajęcia w świetlicy, czy coś innego tego typu.

Dokładnie chodziło mi o zapis, który zezwala mi na wyjście do domu jeśli mam zwolnienie, sprawdzałem statu szkoły i nie mam najmniejszej wzmianki o zajęciach jakiś wf. Jest tylko, że potrzebne jest podanie do dyrektora szkoły. Zupełnie nic więcej...

Mój nauczyciel wf sam powiedział mi o podaniu a bym szedł do domu. Lecz teraz jest problem, iż mamy innego nauczyciela (tamten jest na zwolnieniu) i ten każe mi grzać ławę 45 minut. Rozmawiałem z dyrekcją lecz usłyszałem jedynie "sam załatw to z nauczycielem, ja jedynie podpisuje podania". Rozmawiałem z wychowawcą, ona nie ma tu zdania gdyż zupełnie zapomina o tym, że jest wychowawcą. Kazała mi samemu to załatwić. Jedynym problemem właśnie jest nauczyciel wf i o dziwno nauczycielka matematyki, która permanentnie wścibia swoje 3 gorszę w każdą sprawę (jest w radzie).

Dlatego poszukuję jakiegoś zapisu prawnego, który ma wzmiankę o wychodzeniu do domu gdy jest się zwolnionym z lekcji.

Jeżeli dyrektor wydał zgodę na to abyś nie uczęszczał na zajęcia to ten nauczyciel nie ma nic do gadania. Poproś panią w sekretariacie, aby skserowała Ci Twoje podanie wraz z odpowiedzią dyrektora (pewnie będzie to po prostu podpis na podaniu). Zanieś ksero tego podania do nauczyciela WFu i powiedz mu, że dyrektor zwolnił Cię z zajęć WFu. Jeżeli ten człowiek będzie miał z tym problemy idź z tym zwolnieniem do wychowawczyni, a wtedy ona w oparciu o zwolnienie Ciebie z zajęć przez dyrektora niech usprawiedliwia Ci nieobecności.

Kolejną jakże prostą metodą będzie po prostu nie chodzenie na te zajęcia, a następnie usprawiedliwianie się u wychowawcy, jeżeli jesteś zwolniony z wfu to i tak nie możesz zostać nieklasyfikowany, a usprawiedliwione nieobecności nie wpłyną na Twoją ocenę z zachowania.

Co do "zapisu prawnego", jeżeli nie ma nic takiego w statucie szkoły, to niestety z tego co mi wiadomo nie istnieje nic takiego jak zapis prawny zezwalający na chodzenie do domu gdy jest się zwolnionym z lekcji.

Ok, wielkie dzięki będę walczył ; )

Powrót