Zwolnienie na stażu a dni wolne

• Autor wątku Autor wątku karolinho123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinho123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Chciałbym się dowiedzieć bo może ktoś miał podobny problem
Jestem na stażu unijnym 6-cio miesięcznym. Staż zaczął się 1 czerwca i trwa do końca listopada. Jest to prywatny pracodawca. Za każdy miesiąc przysługują mi 2 dni wolne. W trakcie trwania stażu skręciłem kostkę, miałem kostkę w gipsie i miałem miesiąc zwolnienia. Wykorzystałem 6 dni z urlopu 12 dni w ciągu 5 miesięcy.
Pracodawca twierdzi, że mogę teraz jedynie wykorzystać 2 z pozostałych 6 ponieważ byłem na zwolnieniu.
Do Urzędu pracy wybieram się pojutrze ale do tego czasu chciałbym się mniej więcej zorientować czy jest to możliwe aby zabierali dni wolne dlatego, że miałem nogę w gipsie i to w dodatku aż cztery?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Organizator stażu-pracodawca się myli. Okres niezdolności do pracy w wyniku choroby podczas stażu nie zmniejsza wymiaru dni wolnych. Nie ma czegoś takiego jak ograniczanie praw związanych z dniami wolnymi dla stażysty za to, że chorował.
Proszę wypisać wniosek/wnioski o udzielenie pozostałych 6 dni wolnych i przedłożyć go organizatorowi stażu. Jeśli nie wyrazi zgody, to proszę napisać oficjalne zawiadomienie do PUP o stanowisku pracodawcy załączając nie zatwierdzony wniosek.

Jednak wyszła taka sytuacja, że zabrali mi 2 dni wolnego za bycie na miesięcznym zwolnieniu.

Mam teraz kolejny problem i pytanie. Jeżeli odbywam staż u prywatnego pracodawcy, staż jest ze środków unijnych i kończy mi się 30 listopada to czy pracodawca ma obowiązek mi go przedłużyć? Bo ani ja ani pracodawca nie chcemy dalszej współpracy a jednak wszędzie mogę wyczytać, że u prywatnego muszę zostać zatrudniony od 1-3 miesięcy

W zależności czy umowa z PUP go do tego zobowiązuje, ale tego nie dowie się Pan na forum. Egzemplarz umowy jest w PUP i u pracodawcy. Tam proszę sprawdzić czy musi zatrudnić.

Powrót