Zwolnienie - pracodawca chce pozwac do sadu

• Autor wątku Autor wątku danielc20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danielc20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Moja sprawa jest następujšca około 2 tyg temu podpisałem umowę z pewnš firmš. Pisałem sie na posadę grafika komputerowego, umowa która została podpisana obustronnie nie zawiera pieczštki. I praca mi się nie spodobała a raczej pracodawca nie chciał wysłac poprawionej umowy doputy by nie dostał mojej (podobno chce ja zniszczyć). No i rozwišzałem pracę, jednak pracodawca straszy mnie tym że poda sprawe do sšdu jako że przezemnei nie dotrzyma terminów. Moje pytanie brzmi czy jest on mi wstanie zaszkodzić? Czy mam mu odesłac ten mój egzemplarz umowy? Czy jak mu go wyœlę czy nie będzie miał ułatwionego zadania aby mnie jeszcze bardziej pogršżyć?

Umwoe przeczytałem 2 razy i tam raczej nie było mowy o odpowiedzialnosci a firma jest dosyc duza wiec jak wiadomo ma kase na rozprawy. Byłbym wdzieczny za szybkš odpowiedz pozdrawam i dziekuje

nie wiemy co zawieraja zapisy umowy ktorą podpisaleś więc ciężko gdybyć jakie kroki moze podjąć firma....

1.
Niniejszą umową Zleceniodawca zleca wykonanie następujących prac:
- wykonanie projektów graficznych do projektów serwisów internetowych i innych form graficznych, zgodnie z zaleceniem Zleceniodawcy.

2.
Zleceniobiorca przyjmuje do wykonania prace wymioenione w 1 i zobowiązuje się wykonywać je zgodnie z regułami sztuki, szczególną starannością oraz dbałością o interes Zleceniodawcy.

3.
Zlecone prace, wymienione w 1 będą wykonane w okresie od 08 sierpnia 2007 do 31 stycznia 2008 roku.

4.
Ustalone wynagrodzenie, za pracę wymienione w par. 1 wyniesie 10 000 zł brutto. Wypłata wynagrodzenia nastąpi na podstawie częściowych rachunków na łączną kwotę 10 000 zł brutto złożonych przez Zleceniobiorcę po zakończeniu poszczególnych etapów prac, po ich zweryfikowaniu. Z wynagrodzenia Zleceniodawca potrąci należne zaliczki na podatek dochodowy oraz odprowadzi je do właściwego urzędu skarbowego.

5.
Dla potrzeb ubezpieczenia społecznego Zleceniobiorca oświadcza, ze jest studentem Wyższej Szkoły Bankowości i Finansów w Katowicach na kierunku Finanse i Rachunkowość. Ponadto Zleceniobiorca oświadcza, ze zrzeka się opłacania składki na dobrowolne ubezpieczenia społeczne.

6.
a. Zleceniobiorca zobowiązuje się w okresie realizacji niniejszej Umowy nie prowadzić działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności prowadzonej przez Zleceniodawcę.
b. Za działalność konkurencyjną będą uważane następujące czynności:
- prowadzenie przedsiębiorstwa konkurencyjnego we własnym imieniu lub za pośrednictwem osoby trzeciej
- zakaz występowania w charakterze agenta, pełnomocnika lub prokurenta podmiotów konkurencyjnych
c. zleceniobiorca zobowiązuje się do zachowania ponadto w okresie realizacji niniejszej Umowy nie świadczyć pracy na podstawie umowy o pracę, kontraktu menadżerskiego, umowy zlecenia, umowy o dzieło lub na jakiejkolwiek innej podstawie, na rzecz jakiegokolwiek podmiotu prowadzącego działalność konkurencyjną wobec Zleceniodawcy.
d. Zleceniobiorca zobowiązuje się do zachowania w tajemnicy wszelkich okoliczności i poufnych informacji, o których dowiedział się w związku z wykonywanym przez niego zleceniem, a o których ujawnienie mogłoby narazić Zleceniodawcę na szkodę.
e. W szczególności zleceniobiorca zobowiązuje się do zachowania w tajemnicy informacji dotyczących stosowanych przez zleceniodawcę technologii, systemu produkcji, zasad organizacji pracy, sposobu prowadzenia działalności handlowej i danych dotyczących jego kontrahentów.

7.
Niniejsza umowa nie rodzi żadnych skutków w zakresie uprawnień pracowniczych wynikających ze stosunku pracy.

8.
Nieważność lub nieskuteczność poszczególnych postanowień niniejszej umowy nie powoduje nieważności lub nieskuteczności pozostałych jej postanowień.

9.
W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.

10.
W sporach mogących wyniknąć z wykonywania niniejszej umowy strony poddają się orzecznictwu sądu polubownego właściwego dla siedziby Zleceniodawcy.

11.
Zmiany do niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.

12. Umowa została sporządzona w dwóch egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

sory ale to z zdenerwowania. może akurat ktoś jest wsanie mi udzielić odpowiedzi?

Powrót