Zwolnienie z abonamentu RTV a nowy dostawca.

• Autor wątku Autor wątku gwizd_ek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gwizd_ek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam nadzieję, że zamieściłem w dobrym dziale. Sprawa wygląda następująco. Mieszkam razem z rodzicami w domu jednorodzinnym na wsi. Oprócz naszej trójki nikt nie jest zameldowany. Już od dłuższego czasu korzystaliśmy z TV naziemnej i opłacaliśmy abonament. Ale gdy mama dostała emeryturę okazało się, że jest ustawa która zwalnia nas (a dokładnie moją mamę) z płacenia abonamentu. Po załatwieniu papierów otrzymaliśmy pismo, że od tej pory nie trzeba opłacać abonamentu. Ten stan mamy od 4 lat. Teraz ruszył projekt unijny na terenach wiejskich który zakłada bezpłatne podłączenie do sieci światłowodowej. Internet i telefon już mam przeniesiony. Od sierpnia ma ruszyć usługa telewizji z której również chciałbym korzystać ponieważ mają dobrą ofertę. I teraz pytanie. Jeżeli książeczka abonamentowa widnieje na moją mamę a te 3 usługi będą na mnie, to czy będę musiał opłacać abonament RTV za tv naziemną? Pytam dlatego, że od paru osób usłyszałem że będę musiał płacić. Tłumaczą to tym, że oni płacą zarówno satelitę jak i naziemną. Wiem że samo posiadanie satelity nie zwalnia z abonamentu naziemnej. Ale czy w moim przypadku mogę spokojnie brać usługę TV od dostawcy internetu?

Odświeżam. Ktokolwiek mi jest w stanie cokolwiek podpowiedzieć?

Było w sieci *setki* razy.

To nie jest typowy abonement tylko podatek od posiadania telewizora w gospodarstwie domowym pozwalającego na odbiór tv naziemnej; czyli np. tv z wbudowanym tunerem dvb-t (tv bez tunera nie jest sprzętem umożliwiającym odbiór naziemnej).

Co za różnica czy z telewizji naziemnej, kablowej, czy satelitarnej ?
Żadna.
Przepis prawny:
Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.
2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Wystarczy kablówka i tuner nie jest potrzebny. Odbiornik telewizyjny umożliwia natychmiastowy odbiór programu.

gwizd_ek napisał:
I teraz pytanie. Jeżeli książeczka abonamentowa widnieje na moją mamę a te 3 usługi będą na mnie, to czy będę musiał opłacać abonament RTV za tv naziemną?
ale ty nie płacisz za żadną telewizję :) - abonament opłaca się "za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych" i niezależnie od ilości posiadanych odbiorników dla jednego gospodarstwa domowego dokonuje sie jednej rejestracji. zakup pakietu TV nie jest tożsamy z używaniem jakiegokolwiek odbiornika - możesz sobie kupić 4 pakiety TV, twój ojciec 2 satelity, a telewizor zarejestrowany jest na mamę i nic z tego nie wynika

Powrót