G
gwizd_ek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam. Mam nadzieję, że zamieściłem w dobrym dziale. Sprawa wygląda następująco. Mieszkam razem z rodzicami w domu jednorodzinnym na wsi. Oprócz naszej trójki nikt nie jest zameldowany. Już od dłuższego czasu korzystaliśmy z TV naziemnej i opłacaliśmy abonament. Ale gdy mama dostała emeryturę okazało się, że jest ustawa która zwalnia nas (a dokładnie moją mamę) z płacenia abonamentu. Po załatwieniu papierów otrzymaliśmy pismo, że od tej pory nie trzeba opłacać abonamentu. Ten stan mamy od 4 lat. Teraz ruszył projekt unijny na terenach wiejskich który zakłada bezpłatne podłączenie do sieci światłowodowej. Internet i telefon już mam przeniesiony. Od sierpnia ma ruszyć usługa telewizji z której również chciałbym korzystać ponieważ mają dobrą ofertę. I teraz pytanie. Jeżeli książeczka abonamentowa widnieje na moją mamę a te 3 usługi będą na mnie, to czy będę musiał opłacać abonament RTV za tv naziemną? Pytam dlatego, że od paru osób usłyszałem że będę musiał płacić. Tłumaczą to tym, że oni płacą zarówno satelitę jak i naziemną. Wiem że samo posiadanie satelity nie zwalnia z abonamentu naziemnej. Ale czy w moim przypadku mogę spokojnie brać usługę TV od dostawcy internetu?