Zwolnienie z akcyzy - mienie przesiedleńcze

• Autor wątku Autor wątku Scouser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Scouser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie, wróciłem z Wielkiej Brytanii samochodem, który teraz chce zarejestrować w Polsce przy zwolneniu z akcyzy. Dziś byłem w urzędzie celnym o powstał mały problem przy Art. 110, ustęp 2,3 z ustawy o podatku akcyzowym (6.12.2008 r.)

1. Zwalnia się od akcyzy samochód osobowy przywożony przez osobę fizyczną przybywającą na terytorium kraju na pobyt stały lub powracającą z czasowego pobytu z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju, jeżeli łącznie są spełnione następujące warunki:
1) samochód osobowy jest przeznaczony do użytku osobistego tej osoby;
2) samochód osobowy służył do użytku osobistego tej osoby w miejscu poprzedniego jej pobytu w państwie członkowskim Wspólnoty Europejskiej przez okres co najmniej 6 miesięcy przed zmianą miejsca pobytu;
3) osoba ta przedstawi właściwemu naczelnikowi urzędu celnego dowód potwierdzający spełnienie warunku, o którym mowa w pkt 2
;
4) samochód osobowy nie zostanie sprzedany, wynajęty lub w jakikolwiek inny sposób oddany do użytku osobie trzeciej przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia jego przywozu na terytorium kraju;
5) samochód osobowy został nabyty lub wprowadzony do obrotu zgodnie z przepisami dotyczącymi opodatkowania obowiązującymi w państwie członkowskim Wspólnoty Europejskiej, w którym osoba fizyczna miała miejsce zamieszkania, a przy wywozie nie zastosowano zwolnienia od akcyzy lub zwrotu podatku.

Przedstawiłem szanownemu panu urzędnikowi Dowód Rejestracyjny oraz Umowę Kupna-Sprzedaży, pan stwierdził jednak, że na podstawie tych dokumentów, nie może stwierdzić czy samochód był używanym przeze mnie (użytek prywatny, własny) dłużej niż 6 miesięcy. Niestety, nie wiedział on sam również jakie dokumenty mogą to potwierdzić (tu uśmiech politowania). Dlatego zwracam się do państwa o pomoc, jakie dokumenty powinienem przedstawić aby być zwolnionym z akcyzy.

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc.

Jeżeli umowa jest na Ciebie to świadczy o tym że ty byłeś w tym okresie użytkownikiem pojazdu i to powinno mu wystarczyć.

Witam!
Przerabiałem podobny temat przy okazji "mienia" zza oceanu... Owymi tajemniczymi dokumentami którymi zaspokoiłem szanowny UC okazały się: dowody ubezpieczenia (akurat miałem z 2 ostatnich lat ciągiem...), kwity z naprawy auta a nawet wystawiony mi mandat za prędkość... To rozwiało wątpliwości co do osobistego charakteru użytkowania pojazdu. Niestety, w ocenie i interpretacji tego jaki dokument mozna uznać za wystarczający panuje w UC kompletna dowolność. Życzę powodzenia w bojach...!

witam wszystkich, moja sytuacja jest niemal identyczna jak w przypadku autora, w zwiazku z powrotem z uk do polski chce zarejestrowac 2 auta i 2 przyczepki ale zaczolem od 1 auta by wybadac jak to sie odbywa i stanelo na urzedzie skarbowym z akcyza
pan w okienku poprosil mnie o dowod rejestracyjny auta, wyciag z banku za ostatni rok i wlasciwie to wszystko jesli chodzi o papiery z uk z czym niema problemu
nastepnie poprosil o przedstawienie zaswiadczenia o zameldowaniu i zaswiadczenia z urzedu pracy ze jestem bezrobotny lub szukam pracy, czy moze wymagac ode mnie tych zaswiadczen z polskich urzedow? nie wystarczy sam dowod tozsamosci?

Powrót