Zwolnienie z kasy fiskalnej a serwis "aukcyjny"

• Autor wątku Autor wątku tnetopinmo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tnetopinmo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na wstępie pragnę się przywitać, więc Witam wszystkich serdecznie.

Pytanie które mnie nurtuje i na które nie mogę znaleźć sensownej odpowiedzi przedstawię poniżej.

Na wstępie krótko o sytuacji, od przyszłego roku startuję z własną działalnością,
rozliczanie na zasadach ogólnych, bierny podatnik vat oraz jedynie sprzedaż wysyłkowa towarów za granicę zakupionych wcześniej towarów na terenie polski.
Większość sprzedaży będzie odbywała się na serwisie który jest zbliżony systemem do "marketplace". Prywatne osoby kupują na niej produkty które ja będę wystawiał jako firma. Kupujący doładowuje swoje konto za pomocą paypal i z jego doładowanego konta przy zakupie pobierane są środki. Po otrzymaniu przesyłki kupujący "flaguje" ją jako dostarczona i pieniądze lądują na moim koncie w danym serwisie. Ja aby te konkretne środki wykorzystać muszę zlecić fizycznie przelew z serwisu na podpięte na stałe firmowe konto bankowe. Przelew z danego serwisu widnieje jako "wypłata" bez szczegółów za jaki produkt, od kogo oraz za jaką konkretnie szczątkową kwotę z danej sprzedaży.

Podstawa prawna odnośnie zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej:
Do najważniejszych czynności podlegających zwolnieniu przedmiotowemu z kasy fiskalnej w 2020 r. należy zaliczyć:
dostawę towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), jeżeli dostawca towaru otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy, w tym jego adres);

świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli świadczący usługę otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła;

Pytanie: Dobrze rozumiem że nie przysługuję mi owe zwolnienie gdyż płatność za towar zostaje fizycznie ujęta w jednym przelewie zleconym przeze mnie? Czy może się mylę i sam wyciąg transakcji z danego serwisu wystarczy jako potwierdzenie za co dokładnie ten przelew został zlecony per poszczególne transakcje, i zwolnienie z obowiązku kasy fiskalnej mi przysługuje?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sebastian

Ostatnia edycja:
Powrót