zwolnienie z kosztów sądowych.

• Autor wątku Autor wątku ciociad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam mam pytanie troche z innej beczki ....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
infinitiii napisał:
witam mam pytanie troche z innej beczki ....

to prosze założyc wątek w odpowiednim dziale, a nie dezorganizować tego wątku zupełnie innym zagadnieniem

przepraszam bardzo...własnie patrzyłam i nie wiem gdzie to przezucic....???

voyteg napisał:
ma pani prawo zwrócić się o pisemne uzasadnienie w terminie 7 dni od orzeczenia
ustawa normuje "równowartość zarobku utraconego" czy pani coś utraciła?
Ja nic nie utraciłam,bo pobieram rentę chorobową,ale chodziło mi w tym przypadku o znaczenie tego wyrażenia.Nie wiedziałam,czy ten art dotyczy tylko osób,które podczas rozprawy powinny w tym czasie być w pracy,a nie są i z tego powodu tracą dniówkę,czy też innych osób,które wstawiając się w sądzie w tym dniu mogli by podjąć pracę nawet dorywczą i tym samym tracą możliwość do zarobku.

ciociad napisał:
Ja nic nie utraciłam,bo pobieram rentę chorobową,ale chodziło mi w tym przypadku o znaczenie tego wyrażenia.

Dotyczy kosztów faktycznie utraconych, a nie hipotetycznych.

voyteg napisał:
Dotyczy kosztów faktycznie utraconych, a nie hipotetycznych.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.
Mam jeszcze jedną prośbę:
Jeżeli w internecie pojawiła się już informacja o rozprawie w Wokandzie z WSA w Kielcach ,to kiedy może być umieszczony cały ten wyrok?

witam ,mam pytanie czy w sytuacji

Ostatnią edycję dokonał moderator:
voyteg napisał:
juz jest, ale nie ma jeszcze uzasadnienia - te powinno być za jakiś miesiąc
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4963CA0464
Dziękuję bardzo,ale mnie bardziej rozchodzi się o uzasadnienie tego wyroku,ponieważ na rozprawie w sądzie dobrze nie zrozumiałam co stanowi podstawę do uchylenia tych decyzji.Zarówno w skardze do WSA jak również w uzupełnieniu do odpowiedzi na skargę z SKO napisałam,że:
"w składnikach czynszu w umowie tej nie mam wprowadzonej opłaty-inna 117,5 zł i uważam,że właśnie dlatego dodatek ten źle został obliczony"
oraz
Należy też wyjaśnić fakt,dlaczego SKO w Kielcach piszę,że:
"Zajmowany przez stronę lokal nie wchodzi w skład mieszkaniowego zasobu gminy.Zatem organ pierwszej instancji zasadnie przyjął do wyliczeń dodatku mieszkaniowego czynsz w niższej kwocie,zgodnie ze stawką obowiązującą w lokalach mieszkalnych wchodzących do mieszkaniowego zasobu gminy i lokali socjalnych"
skoro ja posiadam umowy najmu tego lokalu od 1999r i w umowach nic się nie zmieniło oprócz dodatkowej opłaty do czynszu od 1m2 pow.lokalu.
Dlaczego dopiero od 2009r w obliczeniach wysokości dodatku mieszkaniowego MGOPS w Busku-Zdroju traktuje ten lokal,który nie wchodzi w skład mieszkaniowego zasobu gminy?.
Czy sąd w uzasadnieniu wyroku powinien tą moją wypowiedź wsiąść pod uwagę?
Czy mogę już sama odebrać z sądu ten wyrok?

Ostatnia edycja:
Witam.Wczoraj za potwierdzeniem zwrotnym otrzymałam odpis wyroku wraz z uzasadnieniem z WSA w Kielcach.Wyrok ten posiada 7 stron oraz pismo"DORĘCZENIE ODPISU WYROKU" w którym jest pouczenie,że przysługuje mi skarga kasacyjna do Naczelnego Sądu Administracyjnego w terminie 30 dni od daty doręczenia.Nie będę umieszczać tego wyroku tu na forum,bo uważam,że będzie on dostępny w internecie.Jednak chciałabym znać waszą opinię na ten temat,ponieważ w uzasadnieniu tego wyroku jest taki zapis:
"organy prawidłowo przyjęły do wyliczeń dodatku mieszkaniowego czynsz w niższej kwocie-zgodnie ze stawką obowiązującą w lokalach mieszkalnych wchodzących do mieszkaniowego zasobu gminy i lokali socjalnych"
Zgodnie z ustawą o dodatkach mieszkaniowych Art.6 ust.6 jest to prawda,ale ja ten lokal wynajmuję od 1999r,a ustawa ta obowiązywała już od 2001r.MGOPS w Busku-Zdroju na tej podstawie obliczenia dodatku mieszkaniowego dokonywał dopiero od 2009r,kiedy do umowy SM wprowadziła mi dodatkową opłatę do czynszu(opłaty inne) od 1m2 pow lokalu.Ja na rozprawie w sądzie właśnie ten zarzut postawiłam i ta sprawa nie została wyjaśniona.W uzasadnieniu tego wyroku jest tylko napisane:
"żaden z organów nie poczynił jakichkolwiek ustaleń co do określonych w tym przepisie opłat(poza czynszem),które obowiązywały w zasobie mieszkaniowym gminy,gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu"
Czy na tej podst.MGOPS ma obowiązek tą sprawę mi wyjaśnić,ponieważ w obecnej decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego takiego wyjaśnienia nie ma?

ciociad napisał:
Czy na tej podst.MGOPS ma obowiązek tą sprawę mi wyjaśnić,ponieważ w obecnej decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego takiego wyjaśnienia nie ma?

tak i gdyby tego nie uczynił to może to pani podnieść w odwołaniu wskazująć sygnaturę akt orzeczenia WSA, ponieważ wiąże ono organ w dalszym postępowaniu

voyteg napisał:
tak i gdyby tego nie uczynił to może to pani podnieść w odwołaniu wskazująć sygnaturę akt orzeczenia WSA, ponieważ wiąże ono organ w dalszym postępowaniu
Czy ten wyrok jest już prawomocny,czy dopiero uprawomocni się po 30 dniach od daty otrzymania go?W MGOPS poinformowano mnie,że oni nie mają jeszcze tego wyroku,dlatego nic w tej sprawie nie zrobią,ponieważ nie wiedzą jakie są wytyczne sądu w tej sprawie.Wobec tego chyba nie mogę jeszcze złożyć odwołania od obecnej decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego,gdzie również brak jest takiej informacji,ponieważ oni mi napiszą tak jak mnie poinformowali ustnieZ kolei zaś,jeżeli jeszcze wyrok jest nieprawomocny i muszę czekać 30 dni,to w tym czasie minie termin odwołania. Co w takim wypadku powinnam zrobić bardzo proszę o poradę.?

ciociad napisał:
Czy ten wyrok jest już prawomocny,czy dopiero uprawomocni się po 30 dniach od daty otrzymania go?

wyrok jest prawomocny po 30 dniach, o ile żadna ze stron nie złoży odwołania

jeśli ktoś się odwoła, to dopiero rozstrzygnięcie w NSA uchyla lub utrzymuje wyrok

zatem trzeba czekać na upłynięcie terminu, bo do casu uchylenia mamy cały czas ważną i prawomocna decyzję

Witam, czy jesli nie mam zamiaru byc na rozprawie przed WSA to musze wyslac pisemny wniosek o zwrot kosztow postepowania jesli nie zawarlem tego w skardze czy dziala tu art 210 paragraf 2 p.p.s.a ?

czy w zakresie skargi wniosek o zwrot kosztów został zawarty?

to trzeba złożyć odrębnie

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D03638F409

Wyjaśnić należy, że wniosek w przedmiocie zwrotu kosztów może być zamieszczony w skardze, w piśmie procesowym skierowanym do sądu, jak również może zostać złożony ustnie do protokołu rozprawy, przed jej zamknięciem. Przy czym, z akt sprawy wynika, że skarżący wniosku o zwrot kosztów w żaden z w/w sposobów do momentu zamknięcia rozprawy poprzedzającej wydanie wyroku nie zgłosili. Natomiast brak wniosku w tym przedmiocie wywiera skutek w postaci utraty uprawnienia do żądania zwrotu kosztów.

Witam, składam skargę na decyzję Ministra Pracy i Polityki Społecznej na decyzję o utrzymaniu w mocy decyzji Wojewody dotyczącą odmowy przyznania zasiłku dla bezrobotnych. Czy składając taka skargę powinnam wnieść wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych, czy też może zwolnienie następuje z urzędu na podstawie art. 239 ust. 2 lit B PSA? czy poza kosztami, o których mowa w art. 239 muszę liczyć się z jakimiś innymi wydatkami w przypadku gdyby moja skarga została nieuwzględniona? bardzo proszę o odpowiedź

bandanka napisał:
powinnam wnieść wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych,

tak, w zakresie skargi jedno zdanie

bandanka napisał:
czy poza kosztami, o których mowa w art. 239 muszę liczyć się z jakimiś innymi wydatkami w przypadku gdyby moja skarga została nieuwzględniona?

przed WSA nie

dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie związane w kwestiami finansowymi. czy w razie mojej przegranej minister może domagać się ode mnie kosztów zastępstwa procesowego, jeśli tak czy jest jakaś szansa by tego uniknąć?(ile ewentualnie mogą
wynosić takie koszty?)

Powrót