zwolnienie z kosztów sądowych.

• Autor wątku Autor wątku ciociad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bandanka napisał:
dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie związane w kwestiami finansowymi. czy w razie mojej przegranej minister może domagać się ode mnie kosztów zastępstwa procesowego,

przed WSA nie

gdyby pani przegrała i złożyła kasację do NSA, to tak

Z jakiej Ustawy wynika jakie dodatkowe oświadczenia i dokumenty oraz za jaki okres może sąd żadać w przypadku zwolnienia z kosztów sądowych?

voyteg napisał:
Wniosek o zwrot kosztów należy zgłosić w trakcie rozprawy i odpowiednio go uzasadnić

..a czy taki wniosek można wysłać pocztą jeśli nie planuje się obecności na rozprawie (obecność jest nieobowiązkowa) ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam złożyłam skargę przeciwko Izbie skarbowej do WSA na niekorzystną dla mnie interpretacje prawa podatkowego w skardze tej wnioskowałam o zwolnienie z kosztów sądowych . Wniosek nie został podpisany (przez moje roztargnienie) Sąd wezwała mnie do podpisu natomiast z jakiś przyczyn nie otrzymałam ani awiza ani wezwania z sądu w skrzynce tez nic nie było , nie wiedząc o tym że mam cokolwiek podpisać Sąd po jakimś czasie przysłał mi zarządzenie na posiedzeniu niejawnym o pozostawieniu prawa pomocy bez rozpatrzenia . Nie bardzo to rozumiem czy moja skarga na interpretacje prawa podatkowego będzie rozpatrywana ale zostanę obciążona kosztami , czy też skarga w ogóle nie będzie rozpatrywana ponieważ nie był kompletny wniosek .....
Jeśli nie rozpatrzy jej sąd czy mam jakąś możliwość wznowienia toku sprawy .

Maka75 napisał:
o pozostawieniu prawa pomocy bez rozpatrzenia .

Od otrzymania tego postanowienia miała pani czas na zażalenie

jeśli tego pani nie uczyniła, stało się ono prawomocne i wtedy miała pani 7 dni na uiszczenie wpisu

jeśli pani tego nie uczyniła, to skarga zostanie oddalona z powodów formalnych

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/38ADE2D297

Wobec tego, iż skarżąca nie opłaciła wpisu sądowego wraz z wniesieniem skargi, Sąd wezwał skarżącą do uiszczenia należnego wpisu sądowego w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi.
W odpowiedzi na wezwanie Sądu, skarżąca wniosła o przyznaniu jej prawa pomocy w zakresie obejmującym zwolnienie od kosztów sądowych.
Postanowieniem z 9 lipca 2012 r. Sąd odmówił skarżącej przyznania prawa pomocy we wnioskowanym zakresie. Na postanowienie z 9 lipca 2012 r. skarżąca wniosła zażalenie, które postanowieniem Naczelnego Sądu Administracyjnego z 13 września 2012 r. sygn. akt II OZ 748/12 zostało oddalone.
Zgodnie z zarządzeniem Sądu z dnia 25 września 2012 r. wezwano skarżącą do uiszczenia prawomocnego wpisu sądowego od skargi w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi.
Jak wynika z akt sprawy przedmiotowe wezwanie Sądu, skierowane na adres wskazany w skardze zostało skutecznie doręczone skarżącej w dniu 1 października 2012 r.
Wezwanie Sądu pozostało jednak bez odpowiedzi. Wobec nieuiszczenia wpisu sądowego od skargi w zakreślonym przez Sąd terminie, który upłynął w dniu
8 października 2012 r., skargę należało odrzucić.

Ostatnia edycja:
do dziś mam czas ale nie bardzo wiem na co się powołac bo sąd uważa że list mi dosłała a jak go nie otrzymałam

dziękuje za pomoc
czyli mam to rozumieć że moje odwołanie od interpretacji zostanie rozpatrzone z tym że zostane obciążona kosztami sądowymi ? za postępowanie sądowe czy dobrze to rozumiem ?

"stało się ono prawomocne i wtedy miała pani 7 dni na uiszczenie wpisu" jak mam rozumieć to zdanie uiszczenie wpisu ? co to znaczy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
proszę zaniechać na forum pisania wiadomości pod własną wiadomością, tylko skorzystać z opcji edytuj

Maka75 napisał:
do dziś mam czas ale nie bardzo wiem na co się powołac bo sąd uważa że list mi dosłała a jak go nie otrzymałam

jeśli przeleżał na poczcie 2 tygodnie, to uznaje się fikcję prawną doręczenia

Maka75 napisał:
"stało się ono prawomocne i wtedy miała pani 7 dni na uiszczenie wpisu" jak mam rozumieć to zdanie uiszczenie wpisu ? co to znaczy

wpis sądowy z tytułu wniesienia skargi - powinna pani otrzymać wezwanie do uiszczenia sądu - jeśli nie to warto zatelefonować do sekretariatu WSA i spytać się o wysokość wpisu oraz o termin jego uiszczenia

czy osoba, która ma na utrzymaniu osobę niepełnosprawną może ubiegać się o zwolnienie z kosztów sadowych? jest to konkubinat ale wspólnie zamieszkują dom i od lat prowadzą gospodarstwo domowe ,osoba niepełnosprawna nie pracuje jest zarejestrowana w PUP. :?:

tak wiem że każdy może się ubiegać, ale czy ze względu na to iż ma na utrzymaniu os. niepełnosprawną która nie ma dochodów to zostanie zwolniony z kosztów sądowych ,czy jego dochody będą uważane że są dzielone na 2 osoby czy fakt że jest to konkubinat to nie będzie możliwości tak jak jest to w przypadku rodziny kiedy jest związek małżeński :?:

Witam
Również potrzebuje pomocy odnośnie skargi do sądu administracyjnego.
A mianowicie chciałbym zapytać czy w skardze mogę użyć takiego zapisu
" wnoszę o:
1) uchylenie zaskarżonej decyzji organu II instancji oraz poprzedzającej jej decyzji organu I instancji,
2) zasądzenie kosztów postępowania w sprawie oraz ich umorzenia zgodnie z art. 239 § 1 pkt 1 lit. f) p.p.s.a."
Chodzi mi tu głównie o punkt 2 w którym proszę o zasądzenie kosztów jak i również ich umorzenia. Czy może być to zawarte w tym miejscu czy może muszę złożyć dodatkowe pismo odnośnie umorzenia kosztów?

Kolejne pytanie dotyczy możliwości przebiegu sprawy w trybie uproszczonym, czy w przypadku skargi na decyzję urzędu można skorzystać z trybu uproszczonego czy lepiej mieć możliwość stawiennictwa na rozprawie?

Czy skarga może składać się z kilku stron czy nie jest wskazane zbytnie rozpisywanie się w skardze?

I ostatnie pytanie, czy w przypadku rozprawy mogę ubiegać się o zwrot kosztów poniesionych pod nieobecność w pracy, jakie dokładnie zaświadczenie potrzebuje, kiedy i w jaki sposób mam się ubiegać o ich zwrot.

Proszę o odpowiedź.

Mr.Z napisał:
Czy może być to zawarte w tym miejscu czy może muszę złożyć dodatkowe pismo odnośnie umorzenia kosztów?

Jaki sens takiego wniosku?

Mr.Z napisał:
z trybu uproszczonego czy lepiej mieć możliwość stawiennictwa na rozprawie?

Trudno oszacowac ;)

Mr.Z napisał:
Czy skarga może składać się z kilku stron czy nie jest wskazane zbytnie rozpisywanie się w skardze?

Może - zależnie od autora

Mr.Z napisał:
w jaki sposób mam się ubiegać o ich zwrot.

Należy zgłosić przynajmniej do końca rozprawy.
A jak? Proszę sobie przeszukać bazę orzeczeń - lepszej wykładni niż tam nie ma

Aby nie ponosić kosztów sądowych skoro jest taka możliwość. Czy poprostu napisać o zasądzenie kosztów w skardze a sąd sam orzekanie że koszty sądowe w tej konkretnej sprawie podlegają zwolnieniu?

Wysłane z Sony Xperia Z1 Compact przy użyciu Tapatalka ^_^

Mr.Z napisał:
Aby nie ponosić kosztów sądowych

To jest wniosek o przyznanie prawa pomocy, ale to nie z automatu

I OZ 408/16 - Postanowienie NSA z 2016-05-04

Jak już wyżej wskazano, zgodnie z treścią art. 246 § 1 P.p.s.a., ciężar dowodu spoczywa na stronie, która ubiega się o przyznanie prawa pomocy. Z użycia w tym przepisie określenia "gdy wykaże" wynika, że to strona ma przekonać sąd, iż znajduje się w sytuacji, która uzasadnia przyznanie jej prawa pomocy. W orzecznictwie powszechnie zatem przyjmuje się, że strona powinna należycie uzasadnić i uprawdopodobnić okoliczności, które wskazuje we wniosku o przyznanie prawa pomocy. Jeżeli fakty, które podaje we wniosku, nie znajdują pokrycia w aktach sprawy lub pozostają w sprzeczności z zawartymi tam informacjami, istnieją podstawy, aby odmówić przyznania prawa pomocy (por. postanowienie NSA z dnia 7 marca 2006 r., sygn. akt II OZ 211/06, publ. https://cbois.nsa.gov.pl). Podobnie ocenia się sytuację, gdy strona nie przedstawiła dokumentów, w oparciu o które można ustalić, jakimi środkami miesięcznie dysponuje i na jakim poziomie kształtują się koszty jej utrzymania, stwierdzając, że w takim przypadku niemożliwe jest ustalenie, czy poniesienie przez nią kosztów sądowych mogłoby wiązać się z uszczerbkiem utrzymania uzasadniającym przyznanie prawa pomocy.
W sytuacji, gdy oświadczenie strony zawarte we wniosku o przyznanie prawa pomocy okaże się niewystarczające do oceny jej rzeczywistego stanu majątkowego i możliwości płatniczych oraz stanu rodzinnego lub budzi wątpliwości, na wezwanie sądu jest ona zobowiązana złożyć dokumenty źródłowe dotyczące jej stanu majątkowego, dochodów lub stanu rodzinnego (art. 255 p.p.s.a.). Niedopełnienie przez stronę obowiązku złożenia dodatkowego oświadczenia w całości lub w części uzasadnia oddalenie wniosku o przyznanie prawa pomocy (por. postanowienie NSA z dnia 28 lipca 2009 r. I OZ 744/09, publ. LEX nr 552404). Chcąc skorzystać z prawa pomocy, wnioskodawca powinien liczyć się z koniecznością udzielania wszelkich wyjaśnień odnoszących się do jego sytuacji materialnej oraz członków jego rodziny, a także udokumentowania podnoszonych we wniosku okoliczności.

Powrót