Zwolnienie z kosztów

• Autor wątku Autor wątku 1703
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1703

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Witam serdecznie i proszę o pomoc czy w poniższym przykładzie ma zastosowanie art 771 KPC

1. dłużnik był windykowany przez komornika na podstawie BTE z banku X.
2. bank sprzedał zobowiązanie do funduszu.
3. w toku sprawy z funduszem dłużnik był zwolniony z opłat w całości na swój wniosek - postanowieniem sądu w którym toczyła się sprawa z funduszem
4. finałem sprawy jest ugoda
5. komornik który prowadził egzekucję jeszcze na podstawie BTE na wniosek banku X w 2013 r. umorzył postępowanie ale poinformował o tym dopiero teraz - dziś przyszło postanowienie z wyliczeniem kosztów (5%) i wezwaniem do zapłaty
6. jest 7 dni od dziś na złożenie wniosku do sądu o możliwość umorzenia lub zmniejszenia opłaty komorniczej ale czy może ma tu zastosowanie art jak na wstępie

będę wdzięczny za odp. Niezależnie od tego zamierzam złożyć wniosek do sądu przy którym działa komornik. Nie wiem tylko czy wniosek czy skargę - tu też proszę o podpowiedź. Na ile takie wnioski są skuteczne itp.

z góry dzięki za odp

1703 napisał:
3. w toku sprawy z funduszem dłużnik był zwolniony z opłat w całości na swój wniosek - postanowieniem sądu w którym toczyła się sprawa z funduszem
czego tyczy się postanowienie, możesz pokazać te postanowienie?
jeżeli:
1703 napisał:
1. dłużnik był windykowany przez komornika na podstawie BTE z banku X.
to :
1703 napisał:
5. komornik który prowadził egzekucję jeszcze na podstawie BTE na wniosek banku X w 2013 r. umorzył postępowanie ale poinformował o tym dopiero teraz - dziś przyszło postanowienie z wyliczeniem kosztów (5%) i wezwaniem do zapłaty
i tak ma być, co chcesz skarżyć?

Dzisiaj
Windykacja była prowadzona przez komornika na podstawie BTE. Następnie była słabo prowadzona i bank sprzedał wierzytelność do funduszu. Z funduszem podjąłem walkę ale poległem. Zanim cokolwiek zaczęli (fundusz) z windykacją dogadalismy się (co mi się z resztą bardzo opłacało) i podpisałem ugodę. Tu wszystko jest OK. Spłacam i są szanse na dalsze negocjacje.
Problem pojawił się wczoraj. Komornik który pierwotnie prowadził windykację na podstawie BTE, pomimo wniosku wierzyciela z racji cesji zobowiązania nie przesłał od 2013 roku postanowienia o umorzeniu. Przeslal je dopiero wczoraj. O dziwo jest z datą z roku 2013. Tu moje pytanie czy w związku z tym mogę złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów egzekucyjnych do Sądu przy którym działa komornik. Czy te 7 dni terminu liczy się od daty wystawienia czy od wczoraj kiedy dowiedziałem się o tym postanowieniu. Czy jest to wniosek czy skarga na czynnosci komornika. Dodatkowo w toku postepowania sądowego juz z funduszem byłem całkowicie zwolniony z kosztów sądowych (apelacja i inne). Czy to zwolnienie może mieć jakiś wpływ na zwolnienie od kosztów egzekucyjnych prowadzonych prze komornika. Mi się wydaje że raczej nie bo komornik i jego egzekucja dotyczyła banku a zwolnienie od kosztów sądowych funduszu ale wole się zapytać. Najbardziej interesuje mnie obecnie ten wniosek o koszty egzekucyjne który chce złożyć. Czy na podstawie powyższego jest w ogule zasadny.

komornik umorzył post. wgzek. na wniosek banku art.825 ust.1,
mógł obciążyć dłużnika opłatą stosunkową z art. 49 ust.2 ustawy o komornikach więc nie ma co skarżyć,
1703 napisał:
Czy te 7 dni terminu liczy się od daty wystawienia czy od wczoraj kiedy dowiedziałem się o tym postanowieniu.
liczymy od dnia odebrania pisma,
1703 napisał:
Dodatkowo w toku postepowania sądowego juz z funduszem byłem całkowicie zwolniony z kosztów sądowych (apelacja i inne). Czy to zwolnienie może mieć jakiś wpływ na zwolnienie od kosztów egzekucyjnych prowadzonych prze komornika.
nie,
1703 napisał:
Czy jest to wniosek czy skarga na czynnosci komornika.
to jest skarga,
1703 napisał:
Najbardziej interesuje mnie obecnie ten wniosek o koszty egzekucyjne który chce złożyć.
szkoda kasy,
1703 napisał:
Czy na podstawie powyższego jest w ogule zasadny.
nie,

Jeśli możesz rozwinąć - dlaczego szkoda kasy. Przecież nic nie płacę poza 100 zł. Czytam te różne informacje i większość pisze o wniosku a nie skardze. W sumie mam mocne podstawy jeśl spojrzeć na stan majątkowy itp. Za ostro komornik się nie napracował. Czy to za mało aby próbować. Czytałem sporo orzeczen gdzie sądy przychylały się do zmniejszenia lub nawet zniesienia kosztów.

Bałem sięże skoro postanowienie jest z 2013r. to dostarczenie (termin) jest mniej ważny. Przy apelacji się udało to i może teraz się uda.

1703 napisał:
Problem pojawił się wczoraj. Komornik który pierwotnie prowadził windykację na podstawie BTE, pomimo wniosku wierzyciela z racji cesji zobowiązania nie przesłał od 2013 roku postanowienia o umorzeniu. Przeslal je dopiero wczoraj. O dziwo jest z datą z roku 2013.

chodzi o stempel... chyba ze sie myle w tej sytuacji...

Zwrotka jak i pieczątka na kopercie jest z obecną data. Wygląda to tak że postanowienie komornik wydał w 2013 roku ale nie wiedziec czemu przesłał dopiero teraz.

1703 napisał:

moim zdaniem pilnował bym dat... :) sprawa wygląda ciekawie...

Ok tylko nie wiem czy to nie można połączyć a to dlatego że. Komornik prowadził windykację na wniosek banku a zwolnienie od kosztów sądowych było przy sprawie z funduszem czyli już po cesji.

Powrót