Zwolnienie z pracy a dodatek.

• Autor wątku Autor wątku boleczek2307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boleczek2307

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Rozwiązanie umowy przez pracodawcę z pracownikiem. Umowa na czas nieokreślony. Pracownik pracował 7 lat a więc ma prawo do odprawy w wysokości 2 wypłat na zakończenie pracy. Przykład: kończę pracę końcem grudnia to czy w styczniu powinienem dostać wypłatę za grudzień plus dwukrotnoś wypłaty czyli jakby trzy wypłaty? Czy może dwukrotność wypłaty to razem z tym co już mi się należy za grudzień czyli wypłata za grudzień plus dodatek w wysokości jednej wypłaty? (1 przypadek: 5000 podstawy plus dodatek 2×5000 podstawy=15000 brutto, 2 przypadek: 5000 podstawy plus dodatek 5000= 10000 brutto)? Proszę o odpowiedzieć. Dziękuję.

Ostatnia edycja:
Rozwiązanie umowy przez pracodawcę z pracownikiem (...) ma prawo do odprawy w wysokości 2 wypłat na zakończenie pracy

Taka sytuacja ma miejsce w przypadku zwolnień grupowych przeprowadzanych u pracodawcy, który zatrudnia co najmniej 20 pracowników. Zobacz sobie Ustawę z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników ( t.j. Dz. U. 2024. 61).
Nic nie napisałeś o tym, stąd trudno mi udzielić konkretnej odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
nie tylko grupowych ale i indywidualnych
w uproszczeniu - wersja I - dodatkowo dostajesz odprawę w wysokości dwumiesięcznego wynagrodzenia (odprawa nie jest oskładkowana ZUS)

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli wypłata była zawsze 10-go każdego miesiąca to odprawa wraz z ostatnią wypłatą będą także 10 stycznia a więc już po ustaniu stosunku pracy? Czy może są na wypłatę jakieś inne terminy?

nie tylko grupowych ale i indywidualnych

Tak, ale zwolnienia indywidualne przeprowadzane są na podstawie ustawy o zwolnieniach grupowych z przyczyn , które pracownika nie dotyczą. Podstawę prawną stanowi art. 10 ust. 1 ustawy o zwolnieniach grupowych: " Przepisy art. 5 ust. 3-6 i art. 8 stosuje się odpowiednio w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a zwolnienia w okresie nieprzekraczającym 30 dni obejmują mniejszą liczbę pracowników niż określona w art. 1.".

Wanda67 napisał:
Tak, ale zwolnienia indywidualne przeprowadzane są na podstawie ustawy o zwolnieniach grupowych z przyczyn , które pracownika nie dotyczą.
Proszę czytać ze zrozumieniem. Czy ja się pytałem czy się należy odprawa czy może ile ona wynosi? Ja wiem, że odprawa się należy tylko zależało mi na odpowiedzi w jakiej wysokości i tego dotyczyło pytanie. Dostałem już odpowiedź. Pani nie ma racji i odprawy należą się także przy zwolnieniach indywidualnych. Napisałem, że zwolnienie z wyłącznej winy pracodawcy.

powinieneś otrzymać przy ustaniu stosunku pracy czyli 31.12

Powrót