Zwolnienie z pracy, a przeprowadzka

• Autor wątku Autor wątku alekksandrak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alekksandrak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, czy jeśli zwolniłam się z pracy, a na wypowiedzeniu i świadectwie pracy uwzględnienilam powód jako przeprowadzka czy potrzebuje meldunku w nowym miejscu zamieszkania, żeby ubiegać sie o zasiłek od razu? No i oczywiście w którym urzędzie pracy muszę sie rejestrować jeśli nie mam tu meldunku. Z czasem chciałabym się również starać o zasiłek zasiedleniowy.

Meldujesz się tam gdzie mieszkasz. I tam załatwiasz wszystkie sprawy.

karolla0905 napisał:
Meldujesz się tam gdzie mieszkasz. I tam załatwiasz wszystkie sprawy.
Gdybym miała taką możliwość na już to bym nie zadała tego pytania

A czemu niby nie masz takiej możliwości? Przecież gdzies będziesz mieszkać...

karolla0905 napisał:
A czemu niby nie masz takiej możliwości? Przecież gdzies będziesz mieszkać...

Nie mamy komuny, nie jest już obowiązkowy meldunek. Nie każdy wynajmujący chce meldowac

Oczywiście że nadal jest obowiązek meldunkowy. Komuny nie ma ale meldunki są nadal. To czy wynajmujący chce meldować czy nie, jest bez znaczenia. Meldujesz się sama. Jest przyklejony poradnik jak to zrobić...

alekksandrak napisał:
Witam, czy jeśli zwolniłam się z pracy, a na wypowiedzeniu i świadectwie pracy uwzględnienilam powód jako przeprowadzka czy potrzebuje meldunku w nowym miejscu zamieszkania, żeby ubiegać sie o zasiłek od razu? No i oczywiście w którym urzędzie pracy muszę sie rejestrować jeśli nie mam tu meldunku. Z czasem chciałabym się również starać o zasiłek zasiedleniowy.

Jeśli rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania, to zasiłek może być przyznany od dnia rejestracji. Wtedy rejestracji należy dokonać w PUP właściwym dla nowego miejsca zameldowania stałego lub czasowego. Urząd pracy weryfikuje informacje o zameldowaniu z osobnego rejestru.

Powrót