zwolnienie z pracy i obciążenie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku rozczarodziej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozczarodziej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam, rozwiazałem niemiecką umowe o prace i dostałem fakture obciążającą do zapłaty 4,5 tysiąca euro, wiąże się to z przestojem auta ciężarowego, dokładnie 2 dni,byłem czymś zatruty nie mogłem prowadzić, pracodowaca psychopata sądził ,że jestem pijany i dlatego nieprowadze. Kwoty z faktury są wyssane z kosmosu. Rano drugiego dnia chciałem prowadzić ale kazał mi czekać na zmiane auta. Ku mojemu zdziwieniu przyjechał kierowca i powiedział,że ja mam się przesiąść on prowadzi i wracamy do siedziby firmy tu się okazało ,że jestem zwolniony podpisałem rozwiązanie,i dostałem fakture z kosztami jako rzekomo poniosła firma. Potem się okazało że w jednym akapicie przy rozwiązaniu jest krótkie zdanie zobowiązuje się do naprawy szkody. Podpisałem to tylko parafką.Dodam że drugiego dnia rano chciałem zacząc prace ale kazano mi czekać. Wrócilismy w nocy na baze i stad samochód,2 dni niby byl bezuzyteczny z mojej winy.

faktura zawiera
2250 euro przestój samochodu 2 dni
600 euro kara od spedycji
800 euro za powrót na baze auto wróciło z inna załadowana naczepą więc nie mam pojecia czemu mnie za to obciąża

Podane kwoty są netto, brutto to 4,300 euro łącznie

Prosze o opinie czy taka sytuacja może nieść dla mnie jakies obciążenia, czy jak podejrzewam jest to tylko nieudolny żart ze strony pracodawcy,którzy mial zaplanowane mnie zwolnić.?

Powrót